Ситуацията в страната се нормализира, институциите са в готовност за незабавна реакция , докладваха на премиера Борисов

  • 12 януари 2021 11:58

  • 2192
  • 13
© Министерски съвет

Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров информира, че са предприети всички действия по отношение на наблюдение на нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова  изтъкна, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.

Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още министърът.

Частично бедствено положение е обявено в Струмяни

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски информира премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт и координация с всички отговорни институции във връзка с метеорологичната обстановка и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща в следствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца са евакуирани незабавно и няма загинали.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви, че „Напоителни системи“ оказват пълно съдействие на Столична община. Следят се язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Министър Танева информира, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столична община докладва кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

Novini.bg
2192 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
60 дена до изборите.

2021.01.12 | 13:43

13
60 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
a

2021.01.12 | 13:43

12
: ГЕРБ с близо 8% пред БСП, Слави Трифонов остава извън парламента
erny1957

2021.01.12 | 13:42

11
Най-успешният! Ревете, комуняги! Силно ревете, след изборите няма да ви има изобщо! България бе разбита в периода 1989 - 2008 г . Всички знаем от кой ...... Бойко Борисов преобрази България! Хиляди благодарности!! Колкото обекти се откриха напоследък само... Радев не ги е сънувал
Борис

2021.01.12 | 13:42

10
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.

2021.01.12 | 12:58

9
До изборите и половината да измрен,Бойко фурнажийската лопата ще каже че няма един болен.Това е изрод.

2021.01.12 | 12:50

8
ТЪПО И БЕЗХАБЕРНО ПРАВИТЕЛСТВО

2021.01.12 | 12:05

1
Скоро ще реагират,ПКП-то сега прави кофи за изгребване и складиране на водата.

2021.01.12 | 12:33

7
Всеки дъжд-потоп,всеки сняг-бедствие,всяка ТИКВА-бостан.

2021.01.12 | 12:32

6
Всеки дъжд-потоп,всеки сняг-бедствие,всяка ТИКВА-бостан.
боковид до 2020

2021.01.12 | 12:24

5
ма чакайте, кога "обстановката" е била "ненормална", че да се "нормализира"? 2 дена капе малко дъждец, това ли е драмата на мутрата?

2021.01.12 | 12:21

4
Я говореща ТИКВА.

Добави коментар

Водещи новини