Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Словакия - Испания

АПИ към шофьорите: Тръгвайте на път само, ако колите са подготвени за зимата

09 януари 2021 07:53

АПИ към шофьорите: Тръгвайте на път само, ако колите са подготвени за зимата
© Pixabay
442 1

Очаква се понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България метеорологичната прогноза е за валежи от сняг и за увеличаване на снежната покривка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В 6 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания. В областите Велико Търново, Търговище и Шумен освен за обилни валежи от сняг, очакванията са до обяд да се образува снежна покривка. В планинските части са възможни навявания, а вечерта - заледяване.


Ето какво време ни очаква днес

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Novini.bg
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ахмат

2021.01.09 | 11:20

1
Не е нужно някой дами казва кога да тръгвам на път и какво да правя изобщо.

Добави коментар

Водещи новини