Студенти поставят "Посещението на старата дама" от Дюренмат

  • 08 януари 2021 17:44

  • 336
  • 0
Студенти поставят "Посещението на старата дама" от Дюренмат
© НАТФИЗ

Студенти поставят "Посещението на старата дама" от Дюренмат. Премиерата е на 13 и 19 януари 2021 г., 19.00 ч., Голяма сцена, Театър НАТФИЗ. Това съобщават от НАТФИЗ.

Фридрих Дюренмат е швейцарски драматург, белетрист, поет, есеист, художник. Утвърждава се и като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното, и майстор на психологическата проза. За творчеството си получава отличия, сред които голямата швейцарска награда „Шилер“ (1960), „Австрийската държавна награда за европейска литература“ (1983), престижната награда „Георг Бюхнер“ (1986) и много други.

„Посещението на старата дама“ (1956) е сред най-често поставяните драми на Фридрих Дюренмат. Пиесата поставя фокус върху ценностната система на съвремието, обхванато от всеобща склонност към компромис, егоизъм и малодушие. С човешките си страсти, избори, грехове и грехопадения образите на Дюренмат са плътни и достоверни. Когато фарсът надделее и метафората покрие реалността, светът им се преобразява в лудница, омотана от ненаправени избори и взети решения. „Хуманизмът, господа, е бизнес за милиони“ възкликва Клара Цаханасян.

МС предложи Вера Найденова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Някога образът ѝ е изпълняван от Лив Улман в партньорство с Антъни Куин във версия на Бергман, на българска сцена в Театъра на армията - от Леда Тасева, Иван Кондов, Наум Шопов, в Народния театър - от Рени Врангова и Валентин Ганев, в МГТ „Зад канала“ от Анета Сотирова и Любомир Ковачев. В Театър НАТФИЗ срещу предизвикателството на Дюренмат се изправят абсолвентите на проф. Пламен Марков, в постановката на Дамян Тенев.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини