Д-р Страхил Делийски пред novini.bg: Нинова и кръжецът й си живеят в паралелни политически светове

  • 08 януари 2021 16:41

  • 4699
  • 0
Д-р Страхил Делийски пред novini.bg: Нинова и кръжецът й си живеят в паралелни политически светове
© личен архив и булфото/архив/

След като председателката на БСП отстрани един от знаковите и влиятелни социалисти - Георги Гергов, последва огромен скандал в редиците на 130-годишната партия. Това е поредната кадрова кавга в БСП в рамките на няколко месеца, преди това бяха крамолите с евродепутатката Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в, с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и с кмета на Перник Станислав ВладимировСтанислав ВладимировСтанислав Владимиров е роден на 30 декември 1978 г. в София. Завършил е средното си образование в. Самият Георги Гергов заяви пред мен по телефона: "Възмутен съм и като човек и като член на партията, ще коментирам в понеделник, нека първо излезе решението на НС. Разберете ме в каква ситуация съм, не го пожелавам на никого. Но животът продължава, а Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за не е партията". Какви са политическите знаци, които бележат БСП в навечерието на вота и защо не извлича дивиденти от политическото напрежение в страната - говорим си с преподавателя по политология в Алма матер д-р Страхил Делийски.

Разделителните скандали в БСП не са отскоро, започнаха още преди прекия избор на г-жа Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за за председател в партията, продължиха и като че ли се засилиха след като я избраха. Онова, което тя и хората около нея наричат консолидация, сякаш изглежда като центробежно разбягване. Нинова и кръгът й говорят на различен език от този на симпатизантите на партията и широката политическа публика у нас. Няма да е пресилено, ако кажем, че живеят в паралелни политически светове. Целият патос в поведението на Нинова няма много общо с онова, което обществото очаква от БСП. 

Има някакъв фундаментален проблем в поведението на ръководството на соцпартията в момента.

Да погледнем един очеизваждащ факт - управляващата партия получава рани върху публичния си имидж и доверието към тях. ГЕРБ никога преди не са били в такава тежка ситуация. Което и социологическо изследване да погледнем, ще видим, че близо 70 на сто от хората у нас търсят алтернатива. Това се усеща и на всекидневно равнище. На този фон обаче имаме една опозиция, която не може да помръдне напред. Това е брутално доказателство, че в БСП нещата не са както трябва.

Доц. д-р Татяна Буруджиева пред novini.bg: Атаки срещу хора като Георги Гергов, рушат твърдото ядро на БСП
Явно е, че там за добро състояние  на партията се смята да няма проблеми около лидера. Ама това не може да удовлетворява партийните стремления. И предполагаемият провал на партията на предстоящите парламентарни избори става все по-вероятен. После съм сигурен, че такова поражение няма да се адресира към Нинова от хората около нея. Въпреки че след като се саморазправи с всички инакомислещи в БСП, най-нормалното нещо би било тя да носи отговорност за всичко, което се сучва в тази организация - за електоралните резултати на партията, за състоянието й и т.н.
Има дълбок проблем в БСП. Той не е толкова явно изказан може би, но силно се усеща. Просто БСП я няма, освен за хората на г-жа Нинова.

 

Георги Гергов е една доста противоречива фигура както в БСП, 

така и изобщо в политиката у нас. Той едва ли е човекът, който може да се определи като голям генератор на доверие за партията. Не са добри резултатите на изборите през последните години в Пловдив за органзацията му. НО. Явно е, че разправията с него няма нищо общо с уставния ред, документите и добрите практики. Да разчиташ, че можеш да се саморазправиш с един човек без съд и присъда, не е белег за партийна, организационна, всякаква култура.
Дали е Гергов или някой друг, не е толкова важно, защото 

големият проблем е, че в БСП не останаха авторитетни лица.

Авторитетите в политиката изобщо са проблем. Но една претендираща за лява, социалистическа партия, по дефиниция би трябвало да гледа напред, в бъдещето, да разказва политиката в категорията на перспективите и на мечтите, ако щете, и затова трябва да има такива хора. БСП дълго време успяваше да оцелява в тежки моменти, защото имаше авторитети, подготвени хора с експертиза и политическа харизма. Сега това го няма. То рефлектира на експертно ниво, на равнището на публичните говорители. Там няма хващаща сърцето и душата голяма идея, която да се разказва. Ама няма и хора, които да я разказват.
От доста време насам сякаш българското общество показва, че има нужда от една добра, силна лява партия. Но Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и хората около нея не показват, че разбират това. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4699 0

Свързани новини

Водещи новини