WWF България подкрепя удължаването с още пет години на забраната за улов на есетри

  • 08 януари 2021 12:24

  • 388
  • 0
 WWF България подкрепя удължаването с още пет години на забраната за улов на есетри
© Pixabay

WWF България подкрепя удължаването с още пет години на забраната за улов на есетрови риби, съобщават от неправителствената организация.

Забраната за улов в българската акватория на река Дунав и Черно море се удължава от първи януари 2021 г. със съвместна заповед на министъра на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри и на министъра на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и, уточняват от организацията.

Разпореждането обхваща последните четири есетрови вида, все още срещани в Европейския съюз - руска есетра, чига, пъструга и моруна. Опазването им е основен приоритет и в дейността на WWF, напомнят от организацията.

Съгласно заповедта, при случаен улов на екземпляри от тези видове, те следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетри по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на такава информация имат и практикуващите любителски риболов.

WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав

За първи път забрана за експлоатацията на есетри у нас е била въведена през 2012 г. поради влошеното състояние на дивите популации и оттогава насам не е спирала да функционира.

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя става първата природозащитна организация, която извършва зарибяване на Дунав, като пуска в басейна на реката 50 000 есетрови риби от вида чига. През 2019 г. към Черно море се отправят още 20 000 руски есетри, а през лятото на 2020 - 7 000 тримесечни моруни. Днес много от тези риби вече са в Черно море, а след години ще се завърнат отново по течението на реката, за да пуснат хайвера си.

Есетрите са оцелели до наши дни в продължение на 200 милиона години. В долното течение на Дунав, на границата между България и Румъния са се запазили последните развиващи се в естествена среда есетрови популации в Европейския съюз.

Повече за живота на есетрите може да се види във филма на WWF "Тайнствените властелини на Дунав".

Novini.bg
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини