Доц. д-р Татяна Буруджиева пред novini.bg: Атаки срещу хора като Георги Гергов, рушат твърдото ядро на БСП

06 януари 2021 17:44

Доц. д-р Татяна Буруджиева пред novini.bg: Атаки срещу хора като Георги Гергов, рушат твърдото ядро на БСП
© булфото /архив/
3966 0

Раздори цепят близо 130-годишната социалистическа партия, пряк наследник на БКП, буквално дни преди важни избори в страната. Защо БСП изпрати стaрата година с шумна кавга по повод кмета на Перник, четвърто поколение социалист-Станислав Владимиров, защо посрeщат Новата година пак с караници, но този път в Пловдив, където е втората по-големина партийна организация и др. въпроси разговарям с доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСП.

Независимо от аргументите и основанията, не е никак добре в една партия да бушуват перманентни скандали. Особено когато се влиза в предизборна кампания. Също така трябва да си даваме сметка, че към момента БСП не е завършила изборната процедура за областни ръководства и сплотяване на ръководните екипи на всички равнища, за да се влезе консолидирано в изборния процес. На вота ще видим кое ще надделее - дали скандалите или опитите на новото ръководство и лидера да налагат своите възгледи на всички.
Двете тенденции обаче се сблъскват в съзнанието на актива и влияят върху вземането на решения в една или друга посока. Подобни 

караници, толкова близо до реални избори, никога не носят позитив за една партия. 

Структурирането на взаимоотношенията вътре в партията, трябва да се правят не непосредствено преди избори, а по-отдалечено във времето. Смятам, че ръководството трябва да понесе своята отговорност. Конгресът беше през септември, повече от година те се организират и готвят и да се стига до радикални разцепления точно преди вота, никак не е добре и няма как да допринесе позитивен ефект. Защото всички разбираме, че една от целите на предизборната консолидация, е формирането на листите. Какво ще се случи сега, при това положение?! 

Теодора Халачева пред novini.bg: Ръководството на БСП гарантира поредната ни загуба на изборите
Това, което става в Пловдив с г-н Георги Гергов, а преди това в Перник с кмета Станислав Владимиров и битката срещу знакови фигури като Елена Йончева и Румен Радев, е негативна тенденция за БСП и ще се отрази зле на участието й в предстоящите избори. Освен това влиза в разрез с желанието на много хора, които в предварителни проучвания са заявили, че искат да подкрепят тази партия.

Заради всички тези разправии кампанията трябва да се води на два пласта -

- вътре в актива на БСП, и навън. Заради ниската избирателна активност, тежестта на твърдите ядра в партиите нараства. Но в БСП тя е застрашена от скандали, които бият срещу хора като Георги Гергов и Станислав Владимиров. Да не говорим, че чисто човешки и политически не е особено морално поведението на Корнелия Нинова срещу Гергов, защото точно той я доведе в БСП. Атаките срещу влиятелни хора по места като него, категорично рушат твърдото ядро на партията.


 

Аделина Делийска
3966 0

Свързани новини

Водещи новини