56-годишен русенец извади кръста от водите на Дунав край Силистра

  • 06 януари 2021 13:17

  • 429
  • 0
56-годишен русенец извади кръста от водите на Дунав край Силистра
©

56-годишният Иво Колев от Русе пръв стигна и спаси Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра.

Безработният учител по физкултура пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината. 18 пъти вече Иво е участвал в ритуалите на Йордановден, но в морето. Късметът го споходи при първото му участие в Силистра. Тук той има роднини и приятели, сподели щастливият спасител на кръста.

Ритуалите на големия празник Богоявление в Силистра за малко да бъдат спрени от общинската администрация заради пандемията. Доростолският митрополит Яков, обаче отклони идеята за забрана на хвърлянето на кръста. "Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим. Да дадат писмо, че забраняват един от най-големите Господски празници", бе коментарът на Доростолския митрополит. Поради тази причина от общинската администрация отказаха да участват в празника.

Фалстарт: Два пъти бе хвърлен кръстът в морето край Варна

След Великия водосвет в църквата "Св. Св. апостоли Петър и Павел" шествието, за пръв път от възстановяването му преди 30 години, премина по силистренските улици без да е предвождан от Градския духов оркестър. Полицейското присъствие бе масово, като органите на реда предупреждаваха гражданите да носят предпазни маски, показват снимките на агенция Булфото.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини