Директорката на ученици с изгаряния от UV лампа: Извинявам се!

  • 06 януари 2021 07:34

  • 1445
  • 6
Директорката на  ученици с изгаряния от UV лампа: Извинявам се!
© Кадър - Нова телевизия

Деца са с изгаряния по лицата и на очите, заради облъчване с UV кварцова лампа. Инцидентът е станал в 192-ро училище ”Христо Ботев” в село Бистрица. Лампата била дарена от родител, но включена незнайно от кого по време на учебните часове, твърдят родители на пострадали третокласници. От училищното ръководство проучват случая, за да разберат как е било пуснато устройството, информира Нова телевизия.

„Детето се прибра от училище, като нямаше нищо ненормално в поведението му. Към полунощ дойде при мен със силни болки в очите и започна да плаче. Аз недоумявах какво се е случило. Опитах се да му отворя очите, но не успях. Съпругата ми погледна в групата на класа в интернет и се оказа, че има причина за състоянието му“, разказва Гергин Станиславов, родител на пострадалото дете.

„Вчерашният ден , знаете, беше първият работен за новата учебна година, първия учебен за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам”, заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ „Христо Ботев” в село Бистрица.

UV лампи срещу коронавируса има в столично училище

„Тази лампа е била закупена от добронамерени родители. Те обаче не са спазили процедурата за даренията. Те трябва да бъдат описани и с проследен произход. Учителят разпечатва кашончето, за да разчисти пространство на бюрото. Децата решават да я включат. Виждайки начина по който тя свети, класният ръководител нарежда тя да бъде изключена“, добавя още тя.

„Съжаляваме за случилото се. Направихме всичко с най-добри намерения предвид ситуацията с пандемията“, казват родителите дарили лампата.

Експертите казват, че има и опасност от отделянето на озон от този вид лампи. Сами лъчи също били вредни, ако продуктите не били с добър произход.

„Този вид техника има спецификация за разстоянието на което е полезен. В една такава класна стая е много вероятно той да не може да бъде полезен“, казват специалисти.

Novini.bg
1445 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.01.06 | 08:54

3
Освен за хоро, за друго не става тоя прст, прост, ПРОСТ народ.

2021.01.06 | 12:35

6
С тия прости, прости управници ТОЛКОВА!
scarface

2021.01.06 | 12:04

5
Това се казва опити в концлагер.Съд за виновните.
Паник бутон

2021.01.06 | 08:56

4
Ще се борим срещу вируса до последния човек.
Бай Кочо

2021.01.06 | 08:54

2
Фашисти, защо живи пърлите децата ! Съд и затвор !
Истината

2021.01.06 | 08:51

1
Кварцовата лампа НИКОГА НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА ЖИВИ СЪЩЕСТВА!!! Това БЕЗУМИЕ дори извратения насилник НАЦИСТА МЕНГЕЛЕ не би извършил. Децата са с увредено доживот зрение (много вероятно да прогресира ослепяването с времето). "Извинявам се"?!?!?! В нормална държава щеше да има РАЗСТРЕЛИ и то на най-високо ниво!!! Безумието на прост и жалък народ, да гори очите на собствените си деца заради някаква вероятна настинка! Учените ни завряха в... а са се разпищолили всякакви уродливи хрантути на властта - мафиоти, чалгари, мургави... и ни "учат"!

Добави коментар

Водещи новини