В Търговище няма да има ритуал по хвърляне на кръста на Богоявление

  • 05 януари 2021 18:33

  • 359
  • 0
В Търговище няма да има ритуал по хвърляне на кръста на Богоявление
© Булфото (архив)

На Богоявление в Търговище няма да се състои ритуал по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад "Свобода". Това се налага в изпълнение на противоепидемичните мерки и въведената извънредна епидемична обстановка, съобщиха от администрацията на кмета.

От Архиерейското наместничество съобщават, че на 6 януари - Йордановден, в двата православни храма в областния град, ще бъдат отслужени света Литургия и традиционният Богоявленски водосвет.

Богоявленският ритуал - с вадене на кръст от водите на градския шадраван е възстановен в Търговище през 1991 г. от отец Славчо Проданов, днес архиерейски наместник на Търговищка духовна околия. Тогава в ледените води се хвърля само един смелчага, а през годините броят им непрекъснато растеше. Всички участници идват по желание, защото 6 януари е ден на светия Кръст. Скачат заради празника, който носи благословение, здраве, благопреуспяване на дома и семейството.

Без мъжко хоро на Богоявление в пернишкото село Кладница

Според народното поверие, ако хвърленият във водата символ на вярата замръзне, годината обещава да бъде изпълнена със здраве и берекет.

Последвайте канала на

Novini.bg
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини