КЕВР: Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 цените се повишават

30 декември 2020 12:12

КЕВР: Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 цените се повишават
© Pixabay
2502 6

Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6 %. За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г. Процедурата се провежда по реда на чл. 6, т. 2 и чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги. С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2021 г.

КЕВР: Няма основание да се преразглеждат цените на парното и тока

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, след третата година от приемането на бизнес плановете на дружествата, Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5 - годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за следващата година, при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само на инфлационния индекс за периода от приемането на бизнес плановете. През 2020 г. Комисията извърши цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г. За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

Защо на едни места ще има поскъпване на цената на водата, а на други поевтиняване?

Оценяването на дейността на ВиК операторите е извършено с прилагането на единна методика, с което се гарантира равнопоставеност между тях. Същевременно настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. КЕВР няма и нормативна възможност да преустанови и/или забави вземането на решение за изменение на одобрените цени за 2021 г., защото съгласно нормативните изисквания това следва да се направи преди началото на ценовия период, за който се отнасят.

Във връзка с решението за изменението на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услугите за 2021 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура. На 03.12.2020 г. беше проведено открито заседание с дистанционно участие на представители на ВиК дружества от цялата страна. Същия ден се състоя и обществено обсъждане, в което участваха дистанционно Омбудсмана на Република България, представители на браншовите синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа“, Българската асоциация по водите, ръководството на „ВиК холдинг“, Мая Манолова от движението „Изправи се.бг“ и областният управител на Търговище. На обсъждането участниците изразиха своите становища и предложения във връзка с предложените за актуализация цени на ВиК услуги. В отговор ръководителят на работната група и директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР д-р Ивайло Касчиев поясни, че Наредбата за регулиране на цените на ВИК услугите от 2016 г., приета от Министерския съвет, ясно указва, че след третата година от изпълнението на бизнес плановете Комисията следва да изпълни правомощията си и по определена методика да утвърди преизчислени цени на ВиК услугите като отчете извършените от дружествата реални инвестиции и изпълнението на единните показатели за ефективност. Той припомни, че през изминалите години Комисията непрекъснато е информирала ВиК операторите и всички компетентни държавни институции за системното неизпълнение на инвестиционните програми, заложени в бизнес плановете на водните дружества. Посочено беше също, че операторите са имали право да поискат преразглеждане на одобрените цени при настъпили неочаквани събития, които имат съществен ефект върху техните приходи и разходи и през 2020 г. две дружества са се възползвали от тази процедура.

Нови цени на водата в 26 района. Тя поскъпва с 6% в София и Разград

В приетото днес Решение за изменение на одобрените цени на услугите на ВиК дружествата за 2021 г. Комисията дава мотивиран отговор по всички постъпили писмени становища от страна на участниците в общественото обсъждане.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.

Novini.bg
2502 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гларус

2020.12.30 | 15:09

6
Варненската вода стана "златна" , защото няма кой да спре течовете по магистралните водопроводи/ например гр. Белослав-над кв.Акациите/ . И защо гр. Бургас взе меката вода на яз. Камчия, а за гр. Варна остана силно варовитата вода от Девненските карстови извори.и.т.н.
Сашо

2020.12.30 | 14:53

5
Щом си мълчим и 5 лв ще стане.
Оцелял от ГРОБ-Чумата

2020.12.30 | 13:17

1
Крайно време е Фадъка някой кадкетъджия гола гава да я офъка и да я прати да почука малко камъни в Сливенския.
ЗЛАТНИЯ Г.ЪЗ

2020.12.30 | 14:34

4
Лапам чурки за рубли. Качествено обслужване особено ако са рязани
Кире,смени този лайноразносвач

2020.12.30 | 14:05

2
Ближи си памперса и не вони тука, смръдльо позитански неграмотен мутант смрадлив!!!
Софиянец

2020.12.30 | 14:09

3
КАК НЕ ВИ Е СРАМ КЕВР, СО И ПРАВИТЕЛСТВО ПРИ ЦЕНА НА ВОДАТА -8ст/м3 ОТ ЯЗОВИР ИСКЪР ДА Я НАПРАВИТЕ -180ст./м3 ПРИ НИКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ В МРЕЖАТА/само нови връзки и ремонти на аварии/, ВСИЧКИ ФРЕНСКИ МАФИОЗНИ ФИРМИ НАЧЕЛО С ВЕОЛИЯ, КОЯТО Е ОСЪДЕНА И ИЗГОНЕНА ОТ КОНЦЕСИЯ В ПАРИЖ??? ТРИЖДИ ПРОКЛЕТ ДА Е СТ. СОФИЯНСКИ, КОЙТО ОЩЕТИ 2млн. граждани НА СОФИЯ ЗАРАДИ КОМИСИОННА!!! ОБЩА ЦЕНА В СОФИЯ ЩЕ СТАНЕ 3,12лв./м3!!! НА ВОДА ДАДЕНА ОТ ГОСПОД, А В РАЙОНИТЕ КЪДЕТО СЕ ДОБИВА С ПОМПИ Е 10% по-ниска цена!!!СМЕШКО НА СЪД И В ЗАТВОРА!!!

Добави коментар

Водещи новини