Гасят по 59 пожара дневно по празниците

  • 29 декември 2020 21:47

  • 349
  • 0
Гасят по 59 пожара дневно по празниците
© Pixabay

По 59 пожара дневно са изгасили екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на празничните дни, става ясно от актуалната информация за оперативната обстановка в страната в периода 22-27 декември.

През тези шест дни пожарникарите са ликвидирали общо 354 пожара, което бележи спад в сравнение с миналата година, когато броят им е надхвърлял 400.

Пожарите в дома по време на ваканционния сезон са често срещани, причиняват големи материални щети и са изключително опасни за човешкия живот и здраве. Според данни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с повече от два пъти нараства броят на малките битови пожари около Коледа спрямо средното ниво за цялата година, а около Нова година вероятността от пожар е двойна.  Когато се появят тези пожари, те нанасят повече щети - загуба на имот например.

Често те взимат и жертви. Тази неделя 72-годишен мъж почина при пожар в къща в село Босилково, община Сунгурларе, Бургас. Инцидентът е станал на 27 декември около 19.26 ч. Навръх Коледа пък двама души изгоряха при пожар в мездренско село, вследствие на късо съединение от електрически уред.

Експертите съветват да изключваме от контакта домашните си уреди, когато не ги използваме и да се оборудваме с изправни пожарогасители. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят за повишения риск от пожари в дома, предпоставки за които са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор кухненски, отоплителни и други електрически уреди. Във връзка с предстоящите новогодишни празници от пожарната препоръчват следването на няколко лесни правила: да не се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета, горящите свещи трябва да бъдат поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети. Специалистите информират, че горящите свещи трябва да са далеч и от деца и домашни любимци, които могат да ги бутнат и да предизвикат пожар.

63 пожара в област Търговище заради непочистени комини

Проверявайте изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползвате ежедневно, и не разрешавайте на деца да употребяват пиротехнически изделия! В случай на задимяване или пожар съобщете на телефон 112 и излезте навън, изпълнявайте указанията на пристигналите на място пожарникари и служители на реда. При силно задимяване използвайте мокър текстилен материал пред носа и устата.!, съветват още от пожарната.

Служителите на ГДПБЗН извършват и проверки за превенция на инциденти, свързани с пожарната безопасност.

Само за периода 22-26 декември пожарникарите са извършили проверки в 728 обекта – лечебни заведения, домове за настаняване, хосписи и други. Акцентите при проверките са основно свързани със създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност и на условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар. Проведени са инструктажи за действията, които следва да бъдат предприети при евентуално възникване на инцидент. При проверките на територията на страната са констатирани 133 нарушения, за отстраняването на които са връчени 45 разпоредителни документа.

Последвайте канала на

Novini.bg
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини