Отец Боян Саръев пред novini.bg: Бог допуска страшни неща, защото човекът все му се противопоставя

  • 24 декември 2020 09:16

  • 3448
  • 0
Отец Боян Саръев пред novini.bg: Бог допуска страшни неща, защото човекът все му се противопоставя
© Булфото /архив/

Коментар на отец Боян Саръев за Рождество Христово, за причините, поради които Бог праща изпитанието от зарази на човечеството, за отдалечаването на Човека от Бога. Той е роден в семейство на мюсюлмани, но приема християнската вяра. Председател е на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“,известен е още като като Кръстителят на Родопите.

И тази година, както всяка поредна досега, ще отбележим раждането на нашия Исус Христос, ще пострещнем сина Божи, въплатен като син човечески на Земята. Това е наистина голяма радост, началото на спасението на човешкия род. Това е голяма и светла радост, защото е свързана със спасението на човешкия род от греха му и от грехопадението.
Тази година, поради известните на всички ни причини, ще е малко по-различно. Светът е в пандемия, истерията около нея е твърде голяма.

Човечеството, водено от гузната си съвест, се страхува от възмездие за своите грехове

и своя неразумен  живот, отдалечен от Бога. Затова тази пандемия от едно масово заболяване се превърна в катастрофа, която едва ли не застрашава човечеството от изтребление.


Разбира се, че Бог обеща, че след Потопа няма да праща следващ такъв, нито пък ще прати унищожение на човеците. Но понеже хората имат гузна съвест от това, че се отдалечиха от Бога и не вървят по неговите пътища, се страхуват от унищожение и съсипия. Затова и мнозина днес считат, че бъдещето е загубило своя облик и образ, а чувството за вечност е наранено лошо. Някога се водеха световни кръвопролития, ставаха катаклизми, кръв течеше като река, но усещането за вечност чак сега беше накърнено. Човечеството обезумя да рови и чопли във Вселената - в средата, в която Бог ни е поставил щастливо да живеем.

Натрупаните оръжия от хората могат да взривят планетата и да я превърнат в прах.

Човечеството е в дълбок потрес от онова, което му се внушава денонощно. Аз съм против световните конспирации, не смятам, че коронавирусът не съществува и от него не се умира. Но съм убеден, че истерията покрай него е много по-страшна от самия вирус. От различни болести умират милиони хора, но никой не говори за мерки против други заболявания, за потребността от това хората да се обърнат към духовността, към съхранение на своята психика и вяра.

Никой не подтиква хората към духовната благодат, която освобождава човека от греха.

Смятам, че истерията е излишна, хората трябва да се успокоят, за да не се превърнат в подплашено човешко стадо. Важно е да се действа спокойно, разумно и да се вземат адекватни мерки.
Защото сега е коронавирус, после ще е друго. Човечеството от своето сътворение е преживяло много драматични обстоятелства около болести, зарази, катастрофи, природни катаклизми. Но пак ще живее.


Бог допуска страшни неща, които да потресават човека и неговото психично и здравно състояние, защото

от сътворението си човека все се противопоставя на Бога.

Историята на човечеството от неговото сътворение, от историята между Адам и Ева, според светото писание, е едно непрекъснато отдалечаване от Бога и неговата опека, от неговото бащинско наставление.
Днес то е като един син, който се е отдалечил много от бащината къща, грижа, покрив, наставление и се стреми да живее по свои си правила. Какво казва Бог: Искате да живеете по свои пътища, не желаете да ме следвате, нито слушате, аз пък допускам бедствия, страдание и болести, за да се вразумите, да се опомните. За съжаление обаче хората не се опомнят, а озлобяват. Приличат на непокорни деца, които съсипват земята, дадена ни за вечен живот. А Бог е милостив, търпелив, всеопрощаващ. Той е казал: Смирете се, укротете се....
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3448 0

Свързани новини

Водещи новини