Масови проверки в търговските обекти и градския транспорт в Бургас

  • 22 декември 2020 12:47

  • 311
  • 1
Масови проверки в търговските обекти и градския транспорт в Бургас
©

Екипи на Община Бургас, РЗИ, ОД на МВР и БАБХ извършват масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти и градския транспорт в Бургас след решение на общинския щаб. Те са разделени в мобилни групи, като контролът е ежедневен и ще продължи и през празничните почивни дни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

От 18 декември до днес са проверени 24 големи търговски обекта на територията на целия град. Изискванията на проверяващите са спазване на дистанция между посетителите пред магазина, в помещенията и на касата, периодична дезинфекция на повърхностите, на касата и на количките, осигурен ли е диспенсър с дезинфектант за ръце на входа на обекта, създадена ли е организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице, както и поставени ли са на видно място информационни табели.

На входа на всички обекти трябва да има служебни лица, които да контролират човекопотока, както и да не се допускат служители и клиенти без маски или предпазен шлем. Търговските обекти са длъжни периодично да извършват дезинфекция.

Община Бургас осигури и 3000 броя предпазни маски, които се раздават безплатно от проверяващите екипи на граждани в големите магазини. Количества са осигурени и във всички автобуси на градския транспорт, както и на кметовете на съставните селища, които ги раздават на хора над 70 годишна възраст.

При извършените проверки не са регистрирани груби нарушения. Направено е предписание от РЗИ в голям хипермаркет за разделяне на количките на употребявани и чисти, а във верига хранителни магазини е направена препоръка дезинфектанта да се постави в безконтактни диспенсъри. Предписание е направено и на магазин за играчки.

За неспазване на противоепидемичните мерки на собствениците на търговските обекти подлежат на глоби в размер от 500 да 2000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 2 000 до 5 000 лв.

Заедно с търговските вериги и хипермаркетите са проверени и над 52 автобуса от градския и междуселищен транспорт. Полицията е съставила 3 акта на пътници за неносене на маски - 2 в градския транспорт и 1 в междуселищния. За неносене на маски глобата за физически лица е в размер от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв.

Извършването на проверки в търговските обекти и в автобусите на градския и междуселищен транспорт показва, че има ефект и не се наблюдават сериозни нарушения на противоепидемичните мерки. Проверките ще продължат да се извършват и през празничните дни, когато е и най-засиленото пазаруване.

Междувременно се забелязва спад на заболеваемостта в Бургас. Данните през последните два дни изваждат града от челните места на страната.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.22 | 13:09

1
Боже, колко важна и смислена работа се върши в нашата мила татковина!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини