Домът за медико-социални грижи за деца в Сливен ще бъде закрит до края на годината

  • 18 декември 2020 14:52

  • 362
  • 0
Домът за медико-социални грижи за деца в Сливен ще бъде закрит до края на годината
© pixabay

Домът за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ в Сливен ще бъде закрит до края на годината, съобщиха от областната администрация, където днес се е състояла среща с представители на социалните институции, общината и синдикатите.

Акцент в дискусията е бил извеждането на децата от дома, съдбата на персонала, предстоящото разкриване на нов Център за медицински грижи за деца с хронични заболявания в Сливен.

8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус

Настанените там деца са 26, като две от тях ще бъдат насочени към ДМСГД - Варна, 13 ще постъпят в Центрове за настаняване от семеен тип в Ловеч, Габрово и Пловдив. Останалите вече са настанени или предстои да бъдат настанени в приемни семейства. Областната администрация и общината ще съдействат на дома за транспортирането на децата към новите за тях социални институции. Това ще стане по график, като при необходимост РЗИ ще издаде направления за изследването им с PCR-тестове.

В дома към момента са назначени на постоянни трудови договори 52 души - лекари, медицински сестри и друг квалифициран персонал. От тях 12 са на пенсионна възраст, а на останалите 40 души от медицинския персонал ще бъде дадена възможност да започнат работа в нов Дневен център за медицински грижи за деца с хронични заболявания.

Той ще бъде разкрит в Сливен по проект на Министерството на здравеопазването. В близко бъдеще в Сливен ще отвори врати и друг подобен център за деца, в партньорство с общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини