Касабов цял месец се борил с COVID-19, цитокиновата буря го е убила

  • 18 декември 2020 11:42

  • 58026
  • 0
Касабов цял месец се борил с COVID-19, цитокиновата буря го е убила
© Булфото (архив)

Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов цял месец се борил с COVID-19.

Това съобщиха за "Флагман" от семейството на народния представител, който почина снощи. Неговата съпруга Катя Касабова е главен редактор на сайта. 

Валентин Касабов загуби битката с коронавируса

Касабов е починал в 22,30 ч. в реанимация на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София. В последните два дни е бил направен отчаян опит да бъде изведен от критичното състояние.

До кончината се е стигнало заради тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“, където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта – републиканския консултант д-р Николай Игнатов.

Заболяването е започнало внезапно на 17 ноември с характерните за появата на коронавируса симптоми – болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Четири дни преди това Касабов е направил пълна кръвна картина, за да установи какво е здравословното му състояние предвид работата и срещите му с много хора. Резултатите са били в норма, нещо повече – имало е образувани току-що антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крака.

Депутатът от НФСБ Валентин Касабов води тежка битка с COVID-19

До 23 ноември Касабов се лекувал у дома с предписани от джипито му медикаменти. Едновременно с това той работеше и онлайн, участвайки в гласуването на части от държавния бюджет в този период.

Поради влошаване на състоянието му народният представител е приет в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“. Причина за настаняването му е снимка на белия дроб, показваща прогресивно развиваща се бронхопневмония.

На 30 ноември в организма започва т. нар цитокинова буря, позната вече на медицината като повратна точка към бързо влошаване на състоянието. Инфекцията обхваща все по-големи части от белия дроб и се налага дишането му да бъде подпомогнато от кислородна маска с високо налягане, тъй като сатурацията (насищане на кръвта с кислород) рязко спада.

Миналият петък – 11 декември, реанимационният екип предприема действия по интубиране поради невъзможност пациентът повече да диша самостоятелно. Във вторник вечерта той е докаран с реанимационна линейка в УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата, където разполагат с апаратура, поддържаща жизнените функции, заобикаляща поразения напълно бял дроб. Няколко часа по-късно настъпва сепсис, тъй като възпалението преминава в кръвта.

Семейството организира кампания по кръводаряване в сряда, на която откликнаха стотици добри хора.

Кой беше депутатът Валентин Касабов?

През цялото време, докато реаниматори и медицински сестри опитваха в бургаската болница да го излекуват по познатите за световната практика дотук методики, не са използвани дефицитни медикаменти като реконвалесцентна плазма. Народният представител Валентин Касабов не се е възползвал от привилегии, характерни за властимащите. За него са полагани професионални грижи в УМБАЛ „Дева Мария“, каквито се полагат за всички пациенти в болницата, казват от семейството му.

Единственото изключение е, че д-р Игнатов е консултирал стратегията за лечение с проф. Николай Петров – светило в медицината, считан за най-опитния към настоящия момент в борбата с Covid-19 в реанимационни условия.

Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания. В трите дни преди да се появят първите симптоми на болестта - на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
58026 0

Свързани новини

Водещи новини