Пожарникар е предотвратил взрив с цистерните в Борово

  • 17 декември 2020 20:20

  • 23697
  • 5
Пожарникар е предотвратил взрив с цистерните в Борово
© Кадър: БТВ

Опит за кражба от цистерна може да е в основата на инцидента с композиция с пропан-бутан на гара Борово. През нощта теч на газ доведе до евакуация на населението около жп линията.

Само смелата намеса на пожарникар от Бяла предотврати възможен инцидент, който върна спомените за Хитрино.

Повикан по тревога главен инспектор Свилен Рачев, началник на пожарната служба в Бяла, лично успява да спре изтичането на газ.

Заради теча на газ от цистерна в Русенско снощи бяха евакуирани стотици

„Чак уплаха не, но, като всеки нормален човек, се притеснявам. Каква е причината, не мога да кажа, но около половин оборот се наложи да затворя самия кран“, споделя пред БТВ Рачев.

Благодарна на пожарникарите е и 81-годишната Бисерка Якимова, част от евакуираните хора около гарата.

„Уплашихме се, защото сме близко до вагоните, виждаме ги. Приятелката ми се обажда: „Излизайте... Заминавайте“. Имаме друга къща, мъжът ми е болен, ама обличам го и се обадих на внука, взе ни и ни закара“, разказва Бисерка.

Управителят на фирмата, чиято собственост е пропан-бутанът казва, че кранът е бил отворен при евентуален опит за кражба.

„Един крадец, който търси нещо за него, тази цистерна представлява склад, от който да си напълни тубата. Най-вероятно всички тези аварии, които се получават, силно казано аварии, но теч на дизел, бензин, в 99 % от случаите се касае за кражба. Винтов кран за налягане, който е завит при 25 атмосфери налягане няма как да се отвори, ако не опиташ да го отвъртиш“, казва Милчо Василев, управител на "Газтрейд".

Линията минава точно през централната част на града.

„Установихме, че по цялата централна част във въздуха се разнася много тежка миризма на пропан-бутан. Трагедията в Хитрино все още не е забравена. Вие знаете какво се случи там. Тук може би щетите и загиналите щяха да бъдат далеч повече, тъй като цистерните тук са много повече“, казва кметът на Борово Валентин Панайотов.

По случая е образувана проверка, която ще бъде изпратена до Районна прокуратура – Русе, за да се изясни има ли виновни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
23697 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lissa

2020.12.18 | 00:41

4
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
Anna

2020.12.18 | 02:31

5
Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!

2020.12.17 | 23:41

3
Поздравления за Свилен Рачев. Би трябвало да получи награда за действието си. А това че газова цистерна не е заключен крана както по протокол трябва да е говори или за нехайно несвършена работа или за умишлено отвит кран с половин оборот за да изглежда като опит за кражба. Това си е диверсия с цел точно преди Коледа са има авария и нестабилност. Не се ли случват напоследък все аварии по празници.

2020.12.17 | 23:23

2
Браво!
Е добре де...?!

2020.12.17 | 22:58

1
Може ли спирателен кран,на такова отговорно и опасно съоръжение ,да е оставен ей така - безконтролно и безотговорно...?!Такива кранове се обезопасяват,чрез заключване и пломбиране,а не да могат да се развиват от всеки случаен минувач...!Значи пак някой не си е свършил работата...!

Добави коментар

Водещи новини