Коментари и контракоментари след уволнението на проф. Мирчев за "език на омразата"

  • 16 декември 2020 17:11

  • 1499
  • 4
Коментари и контракоментари след уволнението на проф. Мирчев за "език на омразата"
© Булфото (архив)

Софийски университет прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Етичната комисия на висшето учебно заведение потвърди, че застава зад "традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието". 

Припомняме, че студенти обвиниха проф. Мирчев в използване език на омразата. Според клипове на негови лекции, споделени във видео платфроми, той нарича ромите "доста агресивна общност", пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“, а чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира малцинство". 

След скандални изказвания: СУ уволни проф. Михаил Мирчев

След уволенението на проф. Мирчев заваляха и коментари в социалните мрежи. 

"Университетът е място за цивилизовани хора и наука, а не за фашистка пропаганда", смята Яна Марковска. 

От Студентското общество за равенство, което изпрати сигнал за езика на омразата, написаха в мрежите: "След подаден сигнал от Студентско общество за равенство при СУ беше прекратен договорът на проф. Михаил Мирчев за недопустимо разпространяване на расистка реч от университетската трибуна".

Контракоментар направи българският представител на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България Кристиян Шкварек. Той бе и сред хората, които застанаха зад думите на проф. Мирчев: 

Софийският Университет падна. Първата крачка към превръщането на цялата ни система за висше образование в добре работеща машина за политическа коректност, крайно-прогресивистка пропаганда и либерална инквизиция. Така, както са университетите на Запад и от които извират ежегодно най-абсурдните, токсични и вредни идеи и политики.

КЗД се самосезира за обвиненията срещу проф. Михаил Мирчев в използване на език на омразата

Преди месец се опитахме да предупредим българското общество за това. Казусът с Мирчев изобщо не беше относно личността или качествата му, а спрямо това, че крайно-левите фанатици у нас се опитаха да поставят прецедент. Да изнудят университет посредством примера на подобен преподавател, за това той да капитулира пред тях и да обяви публично, че ще им играе по свирката оттук нататък. Че ще захвърли всякаква идея за академична, идеологическа и политическа неутралност, и ще бъде "водеща сила в защита на либералните ценности". Че ще репресира и подтиска всякакви мнения, които "омаловажават други начини на живот и култури".

Бих желал да попитам с какво право и основание университетът, или който и да било, следва да цензурира "омаловажаването на други начини на живот и култури"? Нямаш право да омаловажиш културата на Ислямска Държава ли? Начина на живот на алкохолиците, наркоманите или скинарите ли?

Естествено ,че не това всъщност имат предвид крайно-левите фанатици, натиснали университета за тази позиция. Това, което те имат предвид е, че няма да имате право да омаловажите ТЕХНИТЕ начини на живот и култури - на "богопомазаните" от тях малцинства и групи хора. На онези, които са посочили в "свещената" пирамида на привилегиите. Естествено, че ВАШИТЕ начини на живот и вашата култура - зла, патриотична, ретроградна, християнска, патриархална, "Бай Ганьовска", не само ще подлежи на омаловажаване, ами това ще бъде занимание номер едно във вече превзетия от културни марксисти университет.

Това не са фантазии или прогнози, а реалността, която хора като мен са видяли и документирали лично в западните университети. Реалност там, за която говорят и сигнализират хиляди хора, включително на най-високо академично и интелектуално ниво. От това се опитахме, и ще продължаваме да с опитваме, да предпазим и България. Но СУ вече падна.

Софийският Университет падна. Първата крачка към превръщането на цялата ни система за висше образование в добре...

Публикувахте от Кристиян Шкварек в Сряда, 16 декември 2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1499 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.12.16 | 18:47

3
Някой ще обясни ли каква е мангалската "култура", как изглежда тя и къде да я открием?
Немец

2020.12.17 | 09:31

4
Ако отидеш в някое циганско гето (което ти си избереш) ще се запознаеш отблизо с тяхната култура.Така,че не задавай тъпи въпроси а го направи.Пожелавам ти да си изкараш добре.

2020.12.16 | 18:43

2
Ехаааа. Откога ИСТИНАТА се нарича "език на омразата"?!?!?!

2020.12.16 | 17:52

1
А бе тоя Шкврек да не е Македонец бе?

Добави коментар

Водещи новини