Що да не консервираме мръсен въздух от София за износ!

  • 16 декември 2020 16:12

  • 1024
  • 0
Що да не консервираме мръсен въздух от София за износ!
© булфото /архив/

Утре избраниците на софиянци, които те са пратили в СОС /Столичен общински съвет/ да решават обществените им съдбини, ще гласуват дали трябва да продължаваме да дишаме мръсен въздух, или най-после ще се вземат крути мерки за ограничаване на замърсителите. Същевременно някакви зевзеци от "Грийнпийс-България" отправиха публична покана към софиянци - на 22 декември да се съберат пред сградата на Столична община за връчването на коледен подарък за кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и на искания за взимане на конкретни мерки за справяне със замърсяването на въздуха в София. Подаръкът е преспапие с прах от въздуха в града. Както е тръгнало скоро можем да отворим фабрики и да консервираме мръсен въздух за износ. Зер, ако няма друго производство, поне с поредна глупост можем да воздивим света.

Онзи ден съветниците от Комисията по околна среда в СОС отхвърлиха допълните предложения към досегашните неефективни мерки за прочистване на въздуха. Дотук 

мерките определено не дават ефект и пак виждаме това, което дишаме.

Мръсен въздух + вирус в София. Ами не дишайте, бре!

Защо обаче мнозинството продължава да се инати и не приема други предложения? От съображения за кокала или друго?
Общинският съветник Тома Белев, който е известен екозощитник, дългогодишен шеф на Национален парк Витоша, е внесъл предложения към Механизма от оперативни мерки за допълнението му с възможностите, които дава и Закона за чистотата на въздуха. 
"Кметът да може при риск от неблагоприятни климатични условия със своя заповед да ограничава употребата на определени видове горива или уреди за отопление и да ограничава движението на моторни превозни средства или на определени категории моторни средства. Предложих още няколко мерки, включително  да се възстанови измервателната станция на Орлов мост, а ЦГМ да намалява интервала на движение на линиите от МГТ, довеждащи гражданите към метрото". Неговите предложения са били отхвърлени в ресорната комисия, ми каза самият той преди минути. Ще видим утре какво ще е гласуването на заседанието в общинския съвет.

С рационално предложение преди ден излезе и координаторът на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс-България" Балин Балинов: "

Надяваме се в следващите 5 г. да имаме енергийни граждани 

- ползващи покривната си площ със соларни панели. В най-добрия случай ще има и европейско финансиране. Преди месеци в Румъния обявиха подобна програма - защо този опит да не се ползва и у нас. Предлагаме и данъчно облекчение за имоти, които са енергийно ефективни. Програмата за саниране трябва да бъде съчетана с енергийна ефективност", допълни още координаторът на кампанията "Енергийни решения“ пред тв "бгонеър". 
Според него, ако не само печките се подменят, но се мине и към соларни панели, хората биха имали по-голям интерес, тъй като и енергията за подгряване на вода има своето голямо значение.

Подаряват преспапие с мръсен въздух от София на Фандъкова
Не по лоша е и инициативата до 20 декември жителите на столицата да могат да подкрепят проекта на "Грийнпийс - България" за „Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 г.“. Пак до същата дата 

хората могат да подават и свои предложения към Столична община за осигуряване на по-чист въздух. 

Остава само изобилието от 61 общински съветници /защо наистина са ни толкова много!/ в СОС да спрат да се държат като "глухи, слепи и неми" за предложенията и инициативите на хора отвън, щом вече поредна година не успяват да се справят с проблема "мръсен въздух". А той ще се изостря все повече в условията на заразата. Учени са установили връзка между високото съдържание на фини прахови частици във въздуха и високата смъртност от Ковид-19. Това ли искаме настина!?

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1024 0

Свързани новини

Водещи новини