Фрегатата "Смели" се завърна след участие в няколко международни учения

  • 15 декември 2020 21:36

  • 518
  • 0
Фрегатата "Смели" се завърна след участие в няколко международни учения
© bulphoto (архив)

Фрегатата "Смели" се завърна в родината след участие в няколко международни учения, съобщават от пресслужбата на Военноморските сили във Варна.

От 26 октомври до 15 декември 2020 година корабът с командир кап. II ранг Трифон Митишев е преплавал общо 7544 морски мили и е посетил Военноморските бази Аксаз /Турция/, Суда на остров Крит /Гърция/, Александрия /Египет/ и пристанище Хайфа /Израел/. След напускането на Пункта за базиране - Варна "Смели" е включен в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО заедно с два кораба на ВМС на Испания, един на румънските и един на турските Военноморски сили.

Завърши участието на фрегатата "Смели" в операция на НАТО в Средиземно море

След сформиране на групата започва участието й в противоподводното учение на турските ВМС с международно участие "MAVI BALINA". От 16 до 21 ноември постоянната група провежда учения от типа PASSEX с десантния кораб-док "Албион" от Кралския военен флот на Великобритания и кораби, подводници и авиация на гръцките ВМС. На 24 ноември във Военноморска база Суда се формира тактическата група за операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност.

Освен "Смели", в нея влизат гръцка фрегата и патрулен кораб на Кралските ВМС на Великобритания. По време на операцията екипажът на българския кораб изпълнява задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района, и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.

На 7 декември "Смели" участва и в учението "CRYSTAL SEA 2020" заедно с корвета и патрулен кораб от ВМС на Израел и фрегата от гръцкия военен флот.

Мая Йорданова
518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини