Русенската библиотека купи машина за стерилизиране на книги

  • 14 декември 2020 17:43

  • 324
  • 0
Русенската библиотека купи машина за стерилизиране на книги
© gettyimages

Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе купи UV-машина за стерилизиране и почистване на книги, съобщават от културния институт в града за БТА.

От библиотеката обясняват, че UV-машината, която работи от днес, отстранява прах, паразити, бактерии и вируси. Тя отговаря на световните изисквания за опазване на културни ценности.

Библиотека в Сливен вече разполага с машина за дезинфекция на книги

С нея се намалява драстично и времето за стерилизация на книгите, което досега е било в рамките на 72 часа. "Това създаваше проблеми на специалистите и читателите, тъй като, от една страна, в заемните не влизаха веднага всички върнати книги, а от друга - обработката им изискваше ръчен труд и допълнително физическо натоварване на библиотекарите.

С новата UV-машина за стерилизиране и почистване на книги могат да се дезинфекцират по шест книги за 30 секунди", обясняват от библиотеката. Машината е купена по проекта "Технологични иновации за повишаване на пригодността за заетост на лица с трайни увреждания в условия на COVID-19". Той се финансира по националната програма за заетост на хората с увреждания на Агенцията за хора с увреждания.

По проекта предстои и доставка на машина за дезинфекция и почистване на помещенията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини