Учени в Бургас и в Одрин ще се борят срещу замърсяването с пластмаса в Черно море

  • 14 декември 2020 15:49

  • 581
  • 0
Учени в Бургас и в Одрин ще се борят срещу замърсяването с пластмаса в Черно море
© Pixabay

Научни центрове в Бургас и в Одрин за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми ще се борят срещу замърсяването на Черно море с пластмаса, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стратегическият проект "Трансграничните региони сътрудничат за син растеж" се изпълнява от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Тракийския университет - Одрин, с финансиране от управляваната от Министерството програма Interreg - ИПП: България-Турция /2014-2020 г./.

Напредъкът по проекта е бил представен по време на седмото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на трансграничната програма, което се е състояло онлайн. То е било председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

В центровете ще бъдат изградени различни лаборатории - за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, анализ и моделиране на водни екосистеми, лаборатория по аквакултури и биотехнологии в подкрепа на утвърждаването на морските отрасли като двигатели на европейската икономика, чрез най-подходящата комбинация от климатични, океанографски, икономически, културни и социални фактори. Те ще спомогнат за по-нататъшното обогатяване на методологията за приложни научни изследвания и биха гарантирали още по-изчерпателен анализ, включително на аспектите на дифузното замърсяване на водната система.

Морското дъно е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

Договорът за изграждането на центровете бе подписан през октомври т.г., а инвестицията е в размер на близо 6.6 млн.лв., отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество, напомнят от министерството.

В рамките на заседанието зам.-министър Николова е информирала, че към днешна дата програмата между България и Турция се изпълнява с много добри темпове, като в пограничния регион са инвестирани повече от 58 млн. лв. под формата на договори за субсидия по проекти за развитие на туризма, опазването на околната среда, културен обмен и др. Към изпълнителните на проекти вече са разплатени 24 млн. лева. "Въпреки трудностите, свързани с пандемичната ситуация заради COVID-19, не сме имали забавено плащане или документ на нашите бенефициенти, което показва, че програмата е предсказуем и надежден партньор. Така бенефициентите имат гаранцията, че въпреки настоящите обстоятелства проектният цикъл преминава без прекъсвания", е заявила зам.-министър Николова.

Novini.bg
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини