Д-р Масларска: Бременните боледуват по-тежко от COVID-19

  • 12 декември 2020 08:47

  • 1302
  • 1
Д-р Масларска: Бременните боледуват по-тежко от COVID-19
© Кадър - Нова телевизия

За последните два месеца д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в „Токуда”, е изродила 11 бебета от майки, заразени с коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

„Само при едно дете бяха открити антигени. Останалите деца бяга негативни и при двата теста – при раждането и на седмия ден. Световната практика също не е убедителна, има много малко проучвания”, обясни тя в ефира на Нова телевизия.

Проучвания са направени измежду над 260 жени в Италия и при около 400 жени във Великобритания.

„Бременните жени боледуват по-тежко от заболяването през втория и третия триместър от бременността. В първия триместър като че ли ги пощадява. Само при 4% във Великобритания и 5% в Италия е установено вертикално преминаване на заразата. При голяма част от децата заболяването преминава леко, но са добър гостоприемник на вируса и могат да го разпространяват”, обясни д-р Масларска.

3-годишно дете прекарало COVID-19, заедно с още два вируса

Тя обясни, че е възможно вирусът да живее дълго в организма на бебетата. Благодарение на здравия си организъм те обаче преминават през заболяването много леко. Практиката показва, че новородените остават положителни 3-4 седмици.

 

Д-р Масларска сподели и за случай на родилка, която е била в много тежко състояние в първите седмици след раждането. Тогава се е наложило бебето й да бъде отделено от нея.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1302 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Д-ре,открихте Америка...

2020.12.12 | 10:22

1
Че аз това го знам и без да съм Доктор...?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини