Началникът на отбраната разгледа модернизираните СУ-25

  • 10 декември 2020 18:38

  • 1620
  • 3
Началникът на отбраната разгледа модернизираните СУ-25
© МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети днес, 10 декември, Базата за предно разполагане в Безмер, за да се запознае с възможностите на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Той бе посрещнат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и от командването на авиационното формирование, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

През тази година в авиобазата бяха доставени първите пет ремонтирани щурмови самолета СУ-25 от състава на ВВС, преминали основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод (АРЗ) 558 в Барановичи, Беларус. Очаква се в средата на декември в авиационното формирование да пристигне шестата машина, а до февруари 2021 г. последните два самолета. „Това е ярък пример за консенсус между политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, къде да се инвестира в отбранителни ресурси. Когато изборът в коя определена способност да се вложат инвестиции е направен след задълбочен анализ, доказване на необходимостта и очертаване на перспективата, тогава се постигат резултати“, отбеляза адмирал Ефтимов. „Ще се върна в София с убедеността, че трябва да продължим с тази програма и в рамките на ресурса, с който разполагаме, да можем да възстановим още самолети. Нормално е да имаме резерв, ако не в самолети, то поне в двигатели, за да можем да поддържаме поне осем самолета в летателна годност, да вдигнем броя на летците, да повишим класната специалност, а защо не и да помислим за повече самолети“, заяви той.

Каракачанов: Повишаваме способностите на Специалните сили и подпомагаме българската икономика

Адмирал Ефтимов посочи, че една от целите на посещението му е била да се запознае по-подробно с проблемите в авиобазата и те да бъдат отразени в Плана за развитие на Въоръжените сили. Той изтъкна, че основен проблем, върху който се работи, е щатното разписание, което не отговаря в пълна степен на отговорностите, с които е натоварена базата. „На срещата командният състав на авиобазата честно и обективно ми изложи обстановката, за да можем да вземем решение на стратегическо ниво по отношение на щата на авиобаза „Безмер“. Те заслужават да бъдат адекватно осигурени“, категоричен бе началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов добави, че се работи и по осъвременяване на наземната обслужваща техника.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров представи обстоен анализ на ефективността на вложените в модернизацията на българските самолети Су-25 близо 80 млн. лева. Той заяви, че благодарение на договора, сключен от Министерството на отбраната, съществено са разширени възможностите на типа самолет. На проведения брифинг беше посочено, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително разширени са възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в онлайн заседанието на Военния комитет на ЕС

„Ремонтираните самолети носят сериозен нов потенциал, който е много важно да бъде интегриран в цялата философия за използване на Въоръжените сили. Разчитам, че с новите способности, които придобива самолетът, той ще има наистина значимо място в бъдещите задачи, които ще решава Българската армия и задачи, които ще решаваме в коалиционен формат“, посочи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. „След ремонта СУ-25 е един съвсем различен, нов и модерен самолет“, коментира командирът на авиобазата полковник Милен Димитров. Той представи пред началника на отбраната планираните основни задачи, които базата ще изпълнява през 2021 г. с разширените вече технологични възможности на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Полковник Димитров подчерта, че удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав от базата и повишаване на нивото на бойна подготовка. Предвижда се още в началото на пролетта, базата да започне активното си участие в национални и международни летателни тренировки.

Помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси посети авиобаза "Граф Игнатиево"

Командирът на авиобаза Безмер представи и инфраструктурното развитие на военното летище и изграждащите се нови обекти. Той уточни, че с направените инвестиции военното летище отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.

Договорът с Република Беларус обхваща извършването на ремонт на 8 самолета - два учебно-бойни и шест бойни, и 16 двигатели, както и изменение/замяна на системи, блокове и агрегати от бордната авионика. Експлоатацията на модернизираната платформа ще обезпечи бъдещето на базата и нарастването на бойните възможности на българските Военновъздушни сили в следващите години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1620 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
3 часа...

2020.12.10 | 21:06

1
русофилистиците са в ступор...барем едно харашо да бяхте написали :) ? Ама още нямате инструкции, а пък и в наръчника на младия политкомисар такава ситуация не е описана...
?

2020.12.16 | 23:07

3
Викаш тея чисто нови,и вече може да говориш с двама по радио точката,даже трима браво браво

2020.12.10 | 22:11

2
поне тия са тука могат да се видят а тия стари бракми които са платени а не са призведени ше ги гледаме през криффф макарон

Добави коментар

Водещи новини