Плевен чества 143 години от Освобождението на града

  • 10 декември 2020 13:52

  • 527
  • 2
Плевен чества 143 години от Освобождението на града
© Булфото

Плевенчани сме горди с това, че живеем в град, който е дал толкова значима дата за българската история. Това заяви днес кметът на града Георг Спартански по повод 10 декември, когато се навършват 143 години от Освобождението на Плевен, предаде БТА.

Днешният ден е празничен, независимо че се намираме в пандемия, подчерта той. Пандемии е имало и в миналото, вероятно ще има и в бъдещето, но има дати, които са просъществували през годините и са доказали своята значимост, отбеляза Спартански. Той посочи, че в Плевен днес са посланиците на Руската федерация, на Беларус, генералният консул на Руската федерация в Русе, заедно с представители на техните екипи от посолствата. С Освобождението на Плевен се дава началото на края на петвековното турско иго в България, изтъкна Спартански.

"Има дати, които са надживели своето време, които са дали отпечатък не само за историята на Плевен, на България, но и на Балканския полуостров и на тази част от Европа. Ако нямаше Плевен, нямаше да има и Шипка, ако нямаше Шипченската епопея, вероятно нямаше да се случи и Плевенската - това са двете големи битки, които решават изхода на войната", посочи Спартански. По думите му независимо от това, че днес няма официални церемонии, плевенчани отдават почит на всички знайни и незнайни герои. "Празникът е предимно в сърцето. Той е в тези, които знаят и помнят. Плевен ще го има и в бъдеще, ще я има и паметта към героите, дали живота си за Освобождението на България", подчерта кметът.

Кукленият театър в Плевен продължава да радва децата

Точно в 12.00 часа венци и цветя по повод годишнината бяха поднесени от името на дипломатически мисии, общинските и държавни власти, ведомства пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" и Вечния огън, който гори пред историческия паметник. Много граждани днес идват да поставят своите цветя за празника.

Novini.bg
527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кмете научи историята след това се изказват

2020.12.10 | 20:30

2
Съгласен съм.наречетего с името турско робство.кайво го увъртате.Все едно Испания да каже че мароканците които са ги държали 700години под робството да кажат османска империя хахахахах.ега си позора Срам ме е да кажа че съм жител на плевен.то не бе наиден,руменчо.стоичи които като коремен хирург от първа хирургия знаеше само да лапа сега пък и ти хахахах

2020.12.10 | 14:11

1
От кого се е освободила БЪЛГАРИЯ НИКЪДЕ В ТАТЕТО НЕ ПРОЧЕТОХ ОТ КАКВО СЕ Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ОТ ТУРСКОТО 500-ГОДИШНО РОБСТВО НЕЩО ТРЯБВА ДА ВМЪКНЕТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО НА ХОРАТА ПРЕДЛАГАМ ДА БЪДЕ ТУРСКО РОБСТВО ВЕКОВНО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПЕТВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО МРЪСЕН ГАДЕН ПРОТИВЕН ЧИФУТСКИ САЙТ САЙТ НА МРЪСНАТА ГЕРБЕРСКА ВЛАСТ

Добави коментар

Водещи новини