Завърши участието на фрегатата "Смели" в операция на НАТО в Средиземно море

  • 08 декември 2020 17:50

  • 328
  • 1
Завърши участието на фрегатата "Смели" в операция на НАТО в Средиземно море
© Министерство на отбраната

По време на участието си в операцията на НАТО в Средиземно море по морска сигурност "Sea Guardian" екипажът на фрегатата "Смели" изпълни успешно задачите по наблюдение на надводната обстановка, свързани със сигурността на корабоплаването, и по взаимодействие в тактическата група. Българските военни моряци извършиха наблюдение на 181 кораба, установиха комуникация с 43 кораба от търговския трафик и опознаха над 263 въздушни цели, повечето от които са граждански, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На 7 декември 2020 г. фрегатата "Смели" участва в учението "Crystal Sea - 2020", съвместно с корветата "LAHAV" и патрулен кораб "ROMAH" от Военноморските сили на Израел и фрегатата "SPETSAI" от Военноморските сили на Република Гърция. Отработени бяха действията по проверка на търговски кораб със съмнително поведение, оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадали военнослужещи, търсене и спасяване на море. Целта на учението беше да се подобри взаимодействието, да се отработят процедурите, готовността и реда за евакуиране и оказване на медицинска помощ на тежко пострадали военнослужещи от сили на НАТО и държава, която не е член на Алианса.

От началото на задграничното си плаване в края на октомври до сега фрегатата "Смели" е проплавала общо 6390 морски мили. Предстоят още 430 морски мили до последното заставане във военноморска база Аксаз – Република Турция, а след това – най-чаканите 724 морски мили, след които фрегатата "Смели" ще акостира в Пункта за базиране – Варна.

 

Novini.bg
328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво

2020.12.09 | 06:38

1
и фрегата имаме -

Добави коментар

Водещи новини