Какво се случи с психиката ни след появата на COVID-19?

  • 08 декември 2020 13:01

  • 2337
  • 6
© Pixabay

Близо година живеем в нова реалност, а именно пандемия от COVID-19. Тази ситуация оказва влияние върху целия ни живот и най-вече се отрази на психиката на много хора. Какви проблеми се отключиха  сред обществото -  NOVINI.BG потърси експерта психолог Мария Чомарова от Асоциация Анимус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

За голямо съжаление по време на пандемията  се наблюдава увеличаване на насилието над жени и най-вече домашно такова. Това е поради няколко причини. Едната е стресът, който е все по-голям, както и напрежението поради неизвестността, в която се намираме. Неизвестността е свързана с евентуална загуба на живот, което всъщност прави травматичното на ситуацията. Така смъртта от екзистенциален проблем се превръща в личен. Малко или много всеки един от нас се намира под високо напрежение във връзка с живота си и този на близките. Точно този висок стрес и напрежение за съжаление води до депресивни състояния и до агресия и за съжаление най-близките са първите обекти, върху които ние вентилираме напрежението и емоциите. Това са приятелите ни и семейството ни, така че дори в семейства, където до сега не е имало домашно насилие все по-често то се случва. 

Мадлен Алгафари: Слушайте тялото си, то ни никога не греши

Другата голяма причина е ,че хората работят от вкъщи, децата учат в дома си и тази липса на пространство понякога пречи и хората влизат в конфликт на интереси.

Как всичко това се отразява на психиката на децата? По-агресивни ли са те?

Децата също претърпяват големи загуби. Те загубиха свободния си начин на живот, училищната среда, контактите си с други възрастни, в някой случаи бабите си и дядовците си поради ограничителните мерки  и до някъде с приятелите си. Тези големи загуби и при тях доведоха до покачване на напрежението. Те станаха по-чувствителни, настроенията им се менят по-често, отколкото обикновено. Сега по-малките деца са по-раздразнителни  и избухливи по-трудно вербализират емоциите си, защото не са научени на това, а ги отреагират с тиранично поведение. Това всичко ескалира напрежението вкъщи и за съжаление трудно се справяме в тази ситуация. 

Какви са съветите? 

Ако може да се обърне тенденцията в семейството, да не се карат, а да се подкрепят. Но това трудно се случва, защото има липса на комуникация. Не, че хората искат да се карат, но не се разбират, не разбират намеренията желанията на другия. Нека хората да говорят без да се прекъсват, да се чуе партньора какво иска да каже, да се опитаме да погледнем реалността през неговите очи да влезем в неговите обувки. Да задаваме повече отворени въпроси това важи и за комуникацията с приятелите ни.

Най-важното е да не се притесняваме и да търсим помощ, ако напрежението ни е повече.

Цялото интервю с психолог Мария Чомарова от Асоциация Анимус за NOVINI.BG може да чуете  ТУК.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
2337 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.12.08 | 17:15

4
Ами затова махнете ши6aните мерки! Не е първата нито втората пандемия или чума. Защо сега се реагира различно? Да не е изчезнало човечеството след Испанскта треска и черната чума? Не е изчезнало. След Ковид също няма да изчезне. Обаче в днешно време сме станали едни параноични, отхвърлящи реалността роботи. Искаме да спасим всички с цената на всичко. Това е патология. Това е изключително вредна крайност. Разделиха хората на отговорни и безотговорни, стари и млади, болни и здрави и ги насъскаха един срещу друг. Приемете, че смъртта понякога е по- добрия изход. В случая с тази пандемия за съжаление е точно така. Смъртта на милиони е по- добрия изход отколкото криза за милиарди.
До Миро

2020.12.08 | 19:12

6
Греда батенце. Аз вече го минах.
Миро

2020.12.08 | 17:55

5
дано ти да си от милшоните

2020.12.08 | 16:33

3
Да,неизвестноста плаши...Но не всеки.
гост

2020.12.08 | 15:52

2
Днес: Пресича семейство не на пешеходна пътека. /в Пазарджик/ Без да ги застрашавам, намалявам , но не им давам предимство и им посочвам къде е пътеката. В отговор- получавам удар по ламарината и огъване на същата. Жената я е срам и не се об ръща, но юнака е горд . БОЛГАР, БОЛГАР! И тоя ще възпитава семейство -ха ха - да не дава господ Боже, каква простотия!

2020.12.08 | 14:49

1
Най-пострадала е психиката на чалгарите, няма дискотека, няма кълчене, няма разхвърляне на салфетки. Но има известен лек чалгари - надувате г*зис но със слушалки и започвате да разхвърляте сълфетки, а ако свършат взимате руло тоалетна хартия. Може за се пускате и видео стая, за по-голяма реалистичност.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини