Ще има ли изисквания за пътуване само с ваксина за COVID-19?

  • 07 декември 2020 11:13

  • 908
  • 0
Ще има ли изисквания за пътуване само с ваксина за COVID-19?
© Pixabay

Няма да бъде обща политика на ЕС, но страните членки наистина могат да решат една или друга ограничителна мярка. Не смятам, че ще става въпрос за невъзможност за пътуване. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. във връзка с възможността поставянето на ваксина да е изискване за пътуване и влизане в друга държава. 

"Гърция иска PCR тестове за влизане в страната. Кипър каза, че тези с ваксина ще бъдат освободени от задължителна карантина или PCR тест", посочи той.

"ЕК няма такива правомощия - да наложи на страните членки как да опазят общественото здраве. Трябва да призове страните да имат единни правила за пътуване в ЕС. Не може да се гарантира дали всички страни членки ще спазват това, което ЕК ще препоръчва", коментра Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. пред Bulgaria on air.

Според него има застой в приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете, защото отново става дума за национална здравна политика на всяка държава. Тогава ще се промени драстично статистиката, стана ясно от думите на Ковачев.

Кунчев предупреди: Ако се правим, че не знаем за какво става въпрос, мерките ще продължат!

"Над 2 млрд. потенциални единици ваксина са по договор с 6 компании, които са с най-добри показатели. Все още няма регулаторен орган, който да е дал официално разрешение за започване на ваксинацията. Ще трябва да изчакаме още седмици. Подготвят се страните членки за нужната инфраструктура, за да започне ваксинацията. Всички мерки за предишни ваксини се отнасят и за тези - сигурността е на първо място", каза още евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Кадър: Bulgaria On Air

По думите му не са занижени стандартите, по които се оценяват ваксините. Наляха се милиарди евро и долари в компаниите, които се занимават с тази дейност, изтъкна той.

Novini.bg
908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини