Сериозно е паднало нивото и на язовир Порой

  • 04 декември 2020 16:07

  • 666
  • 0
Сериозно е паднало нивото и на язовир Порой
© Булфото

След като беше констатирано драстично падане на нивото на язовир Камчия, се оказва, че и водния обем на язовир "Порой" край Слънчев бряг също сериозно намалява. Освен "Порой" като резервен подготвят и язовир "Ахелой", тъй като водата в Камчия, захранваща голяма част от Бургаска и Варненска област, ще стигне едва до май 2021 година.

Двата водоема ще бъдат подготвени за снабдяване с питейна вода чрез ремонт на стените и водните кули, като част от дейностите вече са започнали. С ремонтите на язовирите Порой и Ахелой ще се осигури вода за Бургас за още поне 2 месеца и ще се допълни нуждата от водоснабдяване за региона. Имама и резервни варианти, които да осигурят такова за още 1-2 месеца. . Използването на обемите на двата язовира за питейна вода не означава, че те ще спрат да се ползват за напояване. Нивото на язовир порой в момента също е спаднало сериозно.

Десислава Танева: Смятам, че няма да има водна криза в Бургаско

В средата на юни стартира най-големият европейски проект в България, с който в идните месеци и години, с 459 млн.лв. се предвижда реконструкция и рехабилитация на подземната инфраструктура и водопроводните съоръжения в почти всички общини в Бургаска област, както и курортите Лозенец, Китен и Черноморец. страртирали и първите обществени поръчки , които, както Флагман.БГ писа, ще обхванат ремонтите в Бургас-Запад (жк „Славейков“, кв. Лозово, Долно Езерово, Северна промишлена зона); кв. Сарафово, където ще бъде реконструирана цялата мрежа, както и главния водопровод; и деривацията Камчия-Север край с. Рудник. Предстоят и ремонти на мрежата на Карнобат, Айтос и Деривация Камчия-Юг.

Последвайте канала на

Novini.bg
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини