Костадин Костадинов пред novini.bg: По света имат модерно напояване, а тук се надяваме на милостта на природата

Костадин Костадинов е председател на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите у нас. Те са едни от големите потребители на вода и най-нуждаещите се от нея, особено т.г. и предходните 2-3, които за тях бяха неблагодатни и сушави. Говорим си с него по повод на актуалната тема за безводието, намаляването на водата в язовирите и пренасочването й на места от водоеми, предназначени за земеделските производства, за питейни нужди.

За нас, земеделските производители, водата е много важен ресурс, 

без който практически не можем да работим. През последните две-три години има засушаване, особено в Източните части на страната. Докато в останалите страни напояването е развито, модерно и удобно, при нас то е още от времето на соца. Напоителните системи на много места бяха разбити, разрушени, разграбени.
Язовирите пък са различни в зависимост от собствеността върху тях - едни са за напояване, други за водоползване, и стратегическите, които са предимно в Южната част на държавата. Има и общински водоеми, които последно преминаха под егидата на Министерството на икономиката. 

Водоползването в страната се управлява и от МЗХ, МОСВ и т.н. до 7 ведомства.

В Източната част нямаме много добри язовири и водата се черпи от почвата, чрез сондажи и затова е по-скъпа. В годините напоследък, които са безводни, това се оказва добър алтернативен източник заосигуряванена живителната течност.
Поради сушата, сега Бургас е застрашен от безводие, тъй като в язовирите водата се събира чрез водосбор от валежите през зимата.  
Още е рано да говорим какво ще се случи напролет, 

всичко зависи от валежите, които ще паднат и как ще се напълнят водоемите. 

Общините обаче трябва да ползват собствените си водоизточници и да не вземат водата, предназначена за земеделието. Вижда се, че управляващите вземат мерки, защото усетиха на гърба си проблемите с безводието в Перник. Човек така е устроен, че се замисля за силата на проблемите едва, когато му се стоварят на главата. Вярвам, че те са готови вече с програма да подобни бедствени ситуации. Най-важно за всички ни е да има сняг, който ще реши 80 на сто от дертовете с напояването.
Утре има обсъждане на плана за възстановяване. В него по отношение на земеделието и напояването има предвидени над 400 млн.евро, които са за ремонти на стари напоителни съоръжения, канали, язовири, помпени станции и др.. Надяваме се тези средства да бъдат използвани по предназначение, да се възстанови част от системата за напояване в страната. Това ще ни направи по-малко зависими от климатичните неблагополучия. Сега се надяваме на милостта на природата за напояването.

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет