Социолог: Заради недостига на медицински кадри част от мерките след 21 декември може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността. За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години“. Това каза пред БНР социологът Георги Стоилчев от неформалната група Science in the crisis. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18928

Според него обявяването на оздравелите се случва автоматично и не е особено обективно. 

„До 21 декември няма да намалим значително смъртността. В средата на януари ще отчетем реалния резултат от въведените по-строги мерки.Наблюдаваме леко успокоение на новите случаи, с всичките особености на статистиката. Това са първи резултати от мерките, взети в края на октомври и началото на ноември. Новозаразените медици са много голям белег за това докъде сме стигнали в борбата с епидемията. За съжаление техният брой продължава да расте. Това създава предпоставка за по-дълъг период на възстановяване на здравната система“, заяви той.

Епидемиолог: Ваксините са най-сигурното средство, за да се овладее пандемията

По думите на Стоилчев, ако се приеме, че причината за въвеждането на мерки е да се разтовари здравната система, то с увеличаване на броя на заразените медици се вижда, че не ѝ помагаме: "Вероятно заради недостига на медицински кадри ще се наложи част от мерките след 21 декември да останат“, допълни Георги Стоилчев. 

Официално! България е в частичен локдаун

Социологът подчерта, че медиците и възрастни хора трябва да бъдат приоритетните групи при ваксиниране. 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18928

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.03 | 12:11
  Бързат с ваксината, защото имунитет има и ако се забавят още 3 месеца ще се види как епидемията сама ще тръгне да изчезва, при положение че вече мина през над 1 милиард души
 2. 2020.12.03 | 12:04
  Естествено, че ще останат мерките. Нали целта е да се фалират колкото може повече бизнеси и колкото се може повече хора да задлъжнеят към банките. Великден, сега по Коледа - точно когато се разчита хората най-много да се отпуснат да харчат. Парите се пренасочват към определени избрани. Същото беше с чумата по свинете. Там допълнително изличиха цял вид свиня, само и само да вземат парите.
 3. 2020.12.03 | 09:38
  А НАБЛЮДАВАТЕ ЛИ ЛЕКО НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕСТОВЕТЕ И НАМАЛЯВАНЕ И НА ЗАРАЗЕНИТЕ. ГОЛЯМ СМЯХ. ВСЕКИ НИ ДЕН ЛЕКО ЩЕ НАМАЛЯВАТЕ ТЕСТОВЕТЕ ЗА ДА ИМА СПАД И ДА ОПРАВДАЕТЕ МЕРКИТЕ. АЙДЕ ИЗБОРИ ДОЛУ ДПС. ГЕРБ И БСП
 4. 2020.12.03 | 08:41
  Георги Стоилчев е фейсбук социолог, един от безполезните по темата.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет