Приют в Русе иска PCR тест от бездомни хора, за да ги настани

Оцеляването на бездомниците в Русе през зимата и в условията на пандемия е под въпрос. За да бъдат настанени в местния център трябва да имат направен PCR тест за тяхна сметка. Те обаче нямат пари да го платят и са обречени да останат на улицата при минусови температури.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18592

Над 150 са бездомниците в Русе. Преди пандемията много от тях получаваха топла стая и храна в приюта "Добрият самарянин". Заради коронавируса обаче настаняването им става само с отрицателен PCR тест, съобщава БНТ.

12 души с коронавирус са починали за денонощието в област Русе

Бездомниците обаче няма как да го платят, а омагьосаният кръг се затваря и от факта, че нямат лични лекари, които да им издадат направление за изследването.

Областният кризисен щаб в Русе е запознат с абсурдната ситуация и търси вариант за настаняването на хората, изпаднали в беда.

В Пловдив и София вече са успели да реагират на ситуацията. Разходите за тестовете на бездомните хора се поемат от РЗИ и Общината.

"Преди постъпването в центъра се прави тест на потребителя, този тест е безплатен за него, за да можем да сме спокойни. Ако той дойде във време, в което е трудно да се направи веднага тест, той се изолира в отделно помещение и след тестването тогава влиза", заяви кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

В пловдивския приют за бездомни все още има 14 свободни места за настаняване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18592

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет