Има ли ръст на безработицата в последните дни и ще се закриват ли социални домове заради насилие от страна на персонала?

  • 02 декември 2020 14:30

  • 638
  • 0
© Булфото/Архив

Мерките, които сме предприелеи с Министерството на икономиката, вече са над 1 млрд. и 100 млн. Това са средства, които вече са разплатени в българския бизнес. Само по мярката 60/40 средствата са около 565 млн. до вчера.

Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева преди да бъде изслушана от депутатите в социална комисия.

Деница Сачева: 565 милиона лева вече са инвестирани в бизнеса по мярката 60/40

"Това, което имаме като готовност, е още 50 млн. лева да бъдат отпуснати за затворените бизнеси. Продължава да работи и мярката 60/40, като още 200 млн. ще бъдат в бизнеса до края на годината, а за следващата година са предвидени още 300 млн. Със сигурност въпреки усилията, които полагаме, има работодатели, на които мерките не им пасват по кройка, защото има различни казуси и ситуация. Нашата основна цел е да запазим 350 000 работни места. На този етап нямаме покачване на безработицата за последните няколко дни - регистрираме по 1 000 безработни. Няма ръст в момента, но дали ще има такъв, ще мога да кажа малко по-късно във времето след втората седмица на декември", разкри тя.

КНСБ и АИКБ предлагат изменения в Кодекса на труда

"Вече разглеждахме на НСТС предложението на АИКБ и КНСБ за промени в Кодекса на труда. Взе се решение да бъде потърсено мнението и на другите колеги, особено на министерство на финансите, защото тази промяна ще струва стотици милиони левове на държавата. Това предложение трябва да бъде обмислено много добре. Аз съм твърдо за укрупняване на мерките, защото те в момента са много и хората се объркват. Няма обаче все още взето политическо решение. Трябва да има и твърдо антикризисно законодателство", категорична бе Деница Сачева.

Пожар горя в Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в село Куделин

"Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура (ВАП) за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил", коментира министърът на труда и социалната политика по повод доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа с резултати от проверки в психиатрични болници и социални услуги. "По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете – в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. „Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година", посочи Сачева.

По думите й Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. "В следствие на това решихме от 2022 г. до 2027 г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции“, заяви министър Сачева. Тя увери, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.

Novini.bg
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини