Студенти - доброволци помагат в болницата в Карлово

02 декември 2020 09:30

Студенти - доброволци помагат в болницата в Карлово
© Gettyimages/архив
187 0

Преди няколко седмици COVID отделението на здравното заведение изпадна в колапс заради липса на лекари. Тогава единствената лекарка-инфекционист там - д-р Анета Милушева, оставена сама да се грижи за 34-ма пациенти, описа емоционално как не може да се прибере у дома и да изостави пациентите, както и че медицинската сестра, която единствено й помага, напуска.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20275

Кризата в общинската болница е на път да се реши! Няколко студенти-доброволци влязоха в COVID отделението, за да помогнат.

„Бях повикана от областния управител Дани Каназирева, както и от проф. Мурджева. Тук наистина няма хора, няма персонал, няма кой да помага. Ние помагаме на всички, които имат нужда, няма значение дали са санитари, лекари или сестри”, сподели  пред Нова телевизия Лилия, която е студент по медицина.

„Имаме 46 пациента, като всички са в средно-тежко състояние, 15 са на постоянно поддържане с кислород. На смяна са двама лекари и двама стажанти, две или три сестри и двама санитари. Работата е много интензивна, но с много усилия успяваме да поддържаме положението под контрол”, каза Венцислав, който пристига в балканското градче чак от Варна. Той мотивира действията си с нуждата от опит, която има, и нуждата от помощ, която имат медиците и болните.

От Общината са осигурили на Венцислав жилище, за да не се налага да пътува всеки ден. За пътуващите от Пловдив и околността общината поема пътните разходи.

„Д-р Милушева е в болнични, но скоро трябва да се върне на работа. За съжаление има още двама болни лекари, анестезиолог и пулмолог. Има доброволци, които работят на цял щат, и двама – на половин, защото работят и на друго място. Имаме двама пулмолози, основният е в болнични, имахме болен и педиатър”, обясни управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той подчерта, че болницата се нуждае от кислородни концентратори. Има уверение от ВМС, че ще бъдат закупени 5 такива.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20275

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
187 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар