НОИ и НЕЛК, спрете тиранията над инвалидите!

  • 01 декември 2020 17:01

  • 3259
  • 0
НОИ и НЕЛК, спрете тиранията над инвалидите!
© булфото /архив/

Хаосът в системите на здравеопазването и социалното подпомагане не пожали и инвалидите. Хиляди българи в неравностойно положение вече хептен са обречени на мизерстване от неспособността на овластените чиновници да вкарат ред в системата за оценка на процентите инвалидност при тези физически или ментално увредени хора. Държавни и общински чиновници, чиито доходи са гарантирани и увеличени по време на пандемията, забъркаха миризлив, противен мармалад от нормативни бълвочи,  от които дори здрави хора се поболяват, та камо ли болните...

Уж чиновниците в здравеопзването и социалната сфери щяха да се борят с фалшивите епикризи, 

които някои ТЕЛК-ове издавали, но вместо да въведат строг ред и контрол, управниците на тези процеси хептен се омаскариха и без грам свян и срам посегнаха върху правата на инвалидите, които се нуждаят от подкрепа и помощ. В нормалните страни такава им оказват всички, цялото общество. В нашата държава обаче администраторите се чудят как по-бързо да уморят своите болни, бедни и неравностойни граждани. Ето, сега хора се жалват от цялата страна, чиито проценти за инвалидизация грубо и безцеремонно са орязани и те са оставени ей така, на произвола на съдбата, на доизживяване.
При националния омбудсман също тази година имало скок на такива жалби в сравнение с предходни години - ръстът им бил с 81%, което си е направо бум. 

Хората масово се жалят от сбърканата административна методика, 

която не им помага, а е в техен ущръб, защото ги лишава от нормална парична помощ, от лични асистенти и др.права. Точно затова Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент още преди време поиска Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от Приложение № 2 към чл. 63, ал. 3 от Наредбата, с която да се гарантират правата на хората с множествени увреждания, като при оценяването им се взимат предвид всички налични увреждания, независимо от тяхната тежест.


"След влизане в сила на промените в Наредбата за медицинската експертиза, приети с Постановление № 152 от 26 юли 2018 г. на Министерски съвет, в сила от 3 август 2018 г., в институцията на омбудсмана постъпиха и продължават да постъпват много жалби от граждани, чиито процент - трайно намалена работоспособност (ТНР)/вид и степен на увреждане (ВСУ) е намален, вследствие промените в Наредбата", се казва в становището на обществения защитник.

Не е тайна за никого в държавата, че институциите трудно разговарят 

не само с гражданите, не само помежду си, а понякога дори сами със себе си. Примерно - чиновниците от 1 и 2 етаж не знаят какво правят колегите им на 3 и 4 етаж и драгият данъкоплатец сам трябва да се лута в тези лабиринти, както и, разбира се, да осигури достатъчно пари за заплатите на тези служители като си плаща съвестно налозите. Това е произволен пример, но се отнася не само до етажите, а и до гишета и кабинети, разположени един до друг. Затова хората са подложени от години на административен тормоз, който търпят и глухо роптаят. Когато чиновническите произволи засягат здрави хора, пак не е така страшно, колкото е вече спрямо хората в неравностойно положение.

Хиляди инвалиди вместо достойни помощи, получават старата мизерия

Заради калпавата наредба за медицинските експертизи,

чиновници от НОИ масово обжалват и пращат решения на ТЕЛК пред НЕЛК. В осигурителния институт са назначени разни доктори кои пенсионирани, кои общопрактикуващи, УНГ, а нищо чудно в някои по- затънтени краища да има и ветеринари и т.н., но не и със конкретни професионални специалности, каквито имат колегите им от ТЕЛК. От НЕЛК като получат възраженията на чиновниците от НОИ, разпореждат пренаписване на медицинските експертизи, но не в полза на страдащите пациенти, а в полза на тъпите им чиновнически правила, така че човекът да бъде ощетен, а силно раздутата административна система да бъде захранена и да продължи своето порочно съществуване. Ама дали им иде мисъл в главиците, че като уморят всичките си пациенти, те също няма да прокопсат. Защото някой ден възмездието ще застигне търтеите, които сега вземат и цървулите на босия. Добре би било също да се помни, че власт без милосърдие, власт без човешки достойнства, е тирания.         

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3259 0

Свързани новини

Водещи новини