Румен Радев даде началото на осемнадесетото издание на „Българската Коледа“

  • 01 декември 2020 14:23

  • 431
  • 5
©

Години наред „Българската Коледа“ допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че българите носят в себе си силата на солидарността. С подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, благородната инициатива се превърна в институция, която се ползва с огромна обществена подкрепа. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София, където обяви старта на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж.

Държавният глава подчерта, че именно в най-тежки моменти значението на солидарността нараства и призова да не забравяме нуждаещите се от подкрепа деца. „Убеден съм, че можем да подадем ръка на децата, за които нуждата от медицинска грижа е неразделна част от техния живот“, посочи президентът. По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече благородния труд на лекарите, да помагаме на най-уязвимите, да не губим надежда за бъдещето. Именно това са и ценностите, около които „Българската Коледа“ обединява българите през последните седемнадесет години.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. Президентът посочи, че новото издание на инициативата започва с надеждата за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства. Основната цел на „Българската Коледа“ кампания 2020/2021 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

"Българската Коледа" подпомогна още 33 деца през месец юли

 

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи седемнадесетото издание на „Българската Коледа“, което започна на 1 декември 2019 година и приключи на 30 ноември 2020 г., разполага с бюджет от 2 460 000 лв.

Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива успя да подпомогне 500 деца със сумата от 894 602 лв. Общо 408 от тях са получили средства за рехабилитация; 76 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 16 деца с неврологични заболявания са дарени средства за медицински изделия и помощни средства. „Българската Коледа“ дари на 15 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 409 033 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения във Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Златоград, София, Гълъбово.

Президентът разговаря с лекарите от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ – единствената в страната самостоятелна специализирана детска болница, в която се лекуват деца от цялата страна. Лечебното заведение вече седемнадесет години получава медицинска апаратура от най-ново поколение за клиниките по неонатология, гастроентерология, нефрология, неврология. А тази година и клиниката по ревматология, кардиология и хематология получи дарение от „Българската Коледа“ - цифрова ехографска система за ултразвукова диагностика на деца.

Последвайте канала на

Novini.bg
431 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
c

2020.12.01 | 21:45

5
цър цър Мишката Радев е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков. Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.
Zarko

2020.12.01 | 21:45

4
Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя. Радев ще търка наровете по затворите.
Chris Williams

2020.12.01 | 21:44

3
В България е гробна тишина, народът ни от ярост онемя . По улиците хората се щурат търсят Радев за да му го турят !!!!
анонимен

2020.12.01 | 16:16

2
Трудно време е, време на смърт е за съжаление, но трябва да спасим колкото се може повече животи. XXI век, динамичен, бурен, с "Българската Коледа" и пандемията от коронавирус дано засили съпричастността и грижата за малки, и големи, защото, както се вижда, болестта не пита кой на колко години е.
Мм

2020.12.01 | 15:29

1
Този злобар и държавен хрантутник да се скрие и никога да не се показва. Сее злоба и алчност за власт.

Добави коментар

Водещи новини