Решават спешни проблеми в Пловдив заради COVID-19

Недопустимо е при 20 болници на територията на областта и разкрити близо 1100 легла, да продължаваме да бъдем свидетели на върнати линейки и пренасочване от една болница към друга. Това коментира днес областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18754

"За пациентите от Спешна помощ трябва да има легла, защото реално това са най-тежките случаи, предимно на възрастни хора и с хронични заболявания. Достатъчно голям филтър упражнява Спешна помощ, за да не се натоварват излишно болниците", заяви тя.

"Всяка болница, в която има ковид отделение, да гарантира легла само за хоспитализация на пациенти от Спешна помощ, реши на свое заседание Медицинският щаб в Пловдив. Решението има за цел да спре разкарването и забавянето на линейките, както и да осигури навременното настаняване на пациентите за лечение", категорична е Каназирева.

Обсъдени са били два варианта за решаване на проблема. Първият - да се определят 6 болници като дежурни за спешна помощ, а останалите да приемат пациенти, които са отишли със собствен превоз на място. Вторият вариант е приетият от болниците, а именно, от общия брой легла да бъде гарантиран определен брой само за Спешна помощ, за да се обезпечат тежките случаи.

"Сега всяка болница трябва да направи своята организация", заръча Каназирева.

12-годишно дете е сред рекордния брой жертви на COVID-19 през денонощието у нас

Така малко над 80 легла ще бъдат за болни, транспортирани от спешните екипи. Броят им е съобразен с хоспитализациите на хора със симптоми с Ковид-19 за денонощие от Спешна помощ. Останалите близо 1000 легла ще останат за хора, които сами отиват до болниците. Това трябва да регулира и постоянното увеличаване на броя на леглата.

"През последната седмица се наблюдава баланс между хоспитализациите и дехоспитализациите. Хоспитализираните пациенти с ковид от Спешна помощ за изминалите седем дни са 192 от общо приети в болница 394. Съответно за периода дехоспитализациите са 449. Искам да припомня, че болниците нямат право да връщат пациенти заради липса на положителен PCR тест за Ковид-19. Апелирам гражданите при възникнал проблем да сигнализират и писмено да подават жалби към нас", заяви още областният управител.

Относно казуса "МБАЛ "Свети Мина“ Медицинският щаб не приема твърденията и обвиненията в публичното пространство. Решението на Щаба е третият етап от създадената организация в област Пловдив. То е взето с консенсус - след анализ и проверка в болницата, както и спрямо данните за усложнената епидемиологична ситуация.

"Големите болници, освен пациенти с Ковид-19, трябва да осигурят лечението и на пациенти с други заболявания, както и спешността за целия регион. Медицинският щаб продължава да носи своята отговорност, но отговорността в сегашната ситуация трябва да е солидарна и от всички. С това за Медицинския щаб темата е затворена", докладва още Каназирева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18754

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет