Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

  • 30 ноември 2020 18:38

  • 671
  • 0
Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир
©

Топ алпинистът на България Атанас Скатов се подготвя усилено за зимното изкачване на връх К2 (8611м). Към момента българин никога не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8000 м.

Организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“ (Peace Run) виждат в българина силен дух и висш стремеж към мир и хармония. Атанас посвещава своите невероятни постижения в алпинизма на каузата за опазване на околната среда, на живот в мир и хармония с природата, със себе си и хората около него.

На тържествена церемония, проведена на 26 ноември в столицата, нашият алпинист бе удостоен с награда и звание "Почетен Факлоносец на мира".


 

Начало на "Пробега на мира" и наградата "Почетен Факлоносец на мира" поставя източният философ, учител по медитация и световен деец за мир Шри Чинмой. Той създава отличието, за да може чрез него да бъдат уважени и поощрени хора от всички сфери на живота, които чрез личния си пример подкрепят каузата за вътрешен и външен мир, толерантност и разбирателство между хората. По този начин се отдава чест на качествата на сърцето - чувство за лична отговорност, проявите на безкористна
любов, състрадание и доброта, които допринасят за превръщането на нашия свят в място, изпълнено с мир, хармонията и доброта.

В годините сред удостоените с наградата са както видни политически личности, спортисти, известни фигури, така и деца, които, чрез своя пример служат на каузата за мира. Някои от тях са: Карл Люис /носител на 9 златни олимпийски медала/,

Архиепископ Дезмънд Туту / Нобелов лауреат за мир /, Майка Тереза / Нобелов лауреат за мир /, Михаил Горбачов / Нобелов лауреат за мир /, Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в /Изтъкнат европейски политик /, Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския / Борец за равенство и Нобелов лауреат за мир /, Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска /Кмет на гр. София/, Йордан Йовчев /спортист/ и други.

С вълнение и радост Атанас сподели, че е трогнат от признанието и от своя страна подари последната си книга "Седемте континентални първенеца" - издание на личните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата. Скатов я надписа по следния начин: "Благодаря Ви сърдечно за подкрепата и високото отличие! Продължаваме заедно напред и нагоре към върховете за един по-добър и по-чист свят за нашите деца! Заедно за МИР!"


Последвайте канала на

Novini.bg
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини