Егати и държавата - от Неев до Марешки!

  • 30 ноември 2020 17:48

  • 7179
  • 0
Егати и държавата - от Неев до Марешки!
© булфото /архив/

Вече сме наясно, че в България е пълно с хора, които разбират от всичко и раздават акъл на всеки, без никой да им е искал това. Днес получихме поредна доза доказателства за този народопсихологичен тертип. Пред бтв депутатът Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967, който е председател на своята партия и зам.-председтел на Народното събрание изказа мнение по юридически и по точно конституционни теми, нищо че е учил в Москва и във Варненския технически университет! Там може и да произвеждат много компетенция през годините, но не съм чула и прочела такива данни до днес, а може и да греша. 
Та Марешки си позволи да дава акъл и оценки на един от най-квалифицираните и уважавани юристи у нас - проф. Пламен Киров. Ако подобни монолози се водят на маса в кръчмата или пред приятели в нечий дом, няма проблем. Но когато от най-високата трибуна в държавата - тази на парламента, се говори така по махленски, определено имаме проблем.

Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Обидно е за нацията, че депутати не познават Конституцията

И този проблем е чисто морален и образователен, 

защото така показваме на децата, на младите хора в България, как могат да не зачитат и уважават никого, да приказват по всякакви теми, които не са им компетенцията и да обиждат хора безцеремонно. 
Собственикът на аптеки и бензиностанции Марешки насочи гнева си към проф. Пламен Киров, ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия. Според Марешки Киров бил „гола вода“ и нямал „хал хабер от Конституция“!
„Аз не съм юрист, обаче имам малко явно повече ум и не мога да позволя някой да казва, че намаляването на броя на депутатите ще доведе до промяна на политическото представителство. Пълна глупост. Ако гласуват 4 млн. българи при 4% праг ти трябват 160 000 гласа. Дали броят на депутатите е 240 или 120, на теб са ти необходими 160 000 гласа, за да влезеш в парламента. Това е пълна глупост, която говори този човек“, коментира днес Марешки и обяви, че имали били свой проект за Конституция като 

призова партиите да си мерят конституциите и т.н. и т.н.

Ядът му преля извън всякакви граници, но е важно да уточним, че повод за него бе интервюто на уважавания конституционалист по повод свикването на ново ВНС от края на предишната седмица.


Целият този цирк в парламента можеше да е смешен, ако не беше толкова трагичен и показателен за съвременните реалности у нас. Тук е важно да припомним, че за този народен избраник и неговите съратници са гласували близо 500 000 от нашите сънародници. Дано днес не се срамуват от това.

Самият Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 е клиент на Темида 

- през септември т.г. Варненският апелативен му наложи присъда от 4 години лишаване от свобода при общ режим и глоба от 8 хиляди лв. Наказанието е затова, че през 2014 г. бил заплашвал заедно с друго лице - Красимира Колева, да разруши заведение и да прекрати търговската дейност на собственика му, за да го принуди да му плаща по 10 хил. лв. месечно. Присъдата му не е окончателна, предстои да бъде гледана и от състав на ВКС. Но е достатъчен повод да смятаме, че депутатът комай няма много основания да харесва правораздавателната система. Въпросът обаче е какъв пример дава той за спазването на закона, за морално-етичните норми на поведение в обществото ни? 
Впрочем, сещам се и за един друг възпитаник на Техническия, ама в София - Нейчо Неев, бивш министър на транспорта /1992-1993 г./ и зам.-председател на МС, активист на СДС от зората на прехода у нас. Та Неев бе автор на крилатата фраза: 
„Егати държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер“... 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7179 0

Водещи новини