Деца и работа вкъщи: Как ще се справят семействата?

От днес децата ще си останат по домовете, за да учат дистанционно докато траят мерките във връзка с епидемичната извънредна обстановка. Малките в яслена и детска възраст също ще останат с родителите си у дома. В невъзможността си да съчетават работата с грижата за рожбите си обаче много родители са изправени пред патова ситуация. 

Затягането на мерките пък е за следващите три седмици, до 21 декември. Това е дълъг период за родителите, които трябва да решат какво да правят през това време. Някои ще разчитат на помощта на баби и дядовци, докато други няма да рискуват евентуално заразяване. Не са малко и тези, които ще наемат детегледачка, отбелязва БНР.

Междувременно Министерството на труда и социалната политика (МТСП) вече лансира няколко подпомагащи мерки за родителите. 

„Аз съм в неплатен отпуск, няма как. Изчерпахме опциите през първата карантина", сподели пред Националното радио родител. 

„Ще се редуваме със съпругата. Аз работя на сменен режим на работа и това помага. Няма да се справим по-добре вкъщи, отколкото на детската градина, но такива са законите, ще се съобразяваме с тях", отбеляза една майка.

„Не може да се гледа детето и да се работи от вкъщи. Двете неща трудно се съчетават“, уверява друг родител.

„Ние сме почти без работа, на борса от първото затваряне, която приключва сега и не се знае какво ще стане. Няма работа. Имаме малък бизнес, затваряме го. Позволяват ни да работим, но няма хора. Какво да правим? Терминал 2“, тревожат се пък други.

Вариант детегледачка

„При нас детегледачки има. Ние вече сме се подготвили. Имаме жени, които имат готовност да поемат грижи за деца в този период – до 21 декември“, каза пред БНР Люба Златева от агенция за детегледачки в София и смята, че родителите са поставени в патова ситуация.

Красимир Вълчев: Онлайн обучението не е имитация на образование

Засилен интерес в агенцията засега не отчитат. Люба Златева очаква 10-процентен ръст на търсенето детегледачки при новото затваряне.

Тя поясни, че по-големи компании са склонни да отделят ресурс, за да подпомогнат финансово служителите си, които имат нужда от детегледачка, за да си позволят услугата.

"През март не е регистрирано повишено търсене на услугата", посочи още Златева.

За едно дете в зависимост от продължителността на грижата цената е между 7 и 9-10 лева на час. „Грубо ще бъде 60 лева на ден за цял ден, това могат да бъдат и 9, и 10 часа.“

От услугата са заинтересовани родителите, които продължават да ходят на работа и ще запазят работното си място.

Помощ от държавата

Програмата на Агенцията по заетостта за детегледачите касае бюрата по труда, където се регистрират желаещи да бъдат детегледачи, уточни Люба Златева. Програмата работи, но с известно забавяне, споделят детегледачки, които са преминали през програмата, допълни тя.

Образование от вкъщи

Деликатна е и ситуацията за първокласниците, за които онлайн обучението е ново. То пък задължително е добре да става под надзора на някой родител. Образователният министър пък уверява, че учителите правят всичко възможно за най-доброто предаване на знанията по дистанционен начин. По думите му онлайн обучението не е имитация на образование. Някои по-възрастни учители обаче също затрудняват с преподаването в домашни условия. Пред Novini.bg те коментираха, че концентрацията е по-трудно. Отделно с това учителите трябва да отделят и много време за разговори и обяснения с родителите, които също имат нужда от опознаване на системата и имат въпроси.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет