Велев: Налице е спад от -8.5% на БВП. Такъв не сме имали през това столетие

През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и как ще може да се възползва от нея - темата коментира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира за "Събуди се" Велев.  

Председателят на АИКБ посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той.

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

Ето кои работещи могат да получат компенсации от 24 лeва на ден при затваряне заради COVID-19

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.

„ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, заяви той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.29 | 11:47
  Другарят Велев, официялният говорител на червената българска олигархия, забогатяла чрез мръсната и АНТИНАРОДНА ПРИВАТИЗАЦИЯ на прехода, прави гнусни болшевишки инсинуации, че едва ли не правителството е виновно за това! А кой е виновен в Германия, Италия, Франци , АНГЛИЯ, другарю крадец?! А такъв к.урс на лева спрямо долара по време на другря Гечев също не е имало през това столетие и докато ГЕРБ управлява НЯМА и да има! Ние добре помниме банковият к.урс на БКП-ДС икономистите, начело с Гечев $1 = 3000 лева! Tака станахте кредитни милионери вашта мама болшевишка и сега ми се наричате индустриалци! И на мене, ако ми бяха дали кредит преди изкуственo прeдизвиканата инфлация на БКП-БСП щях да съм милионер! Сиктир вашта мама долна и на русофилистичните агенти! Другарю Велев предай на оня с гела, който приватизира Български Морски Флот за стотинки да си е.бе майката гадна бесепарска! Същото важи и за захарното джудже от Микрен, за Крушовишката приватизаторка Говнелия и т.н. и т.н. ,които народът вече знае поименно!
  1. 2020.11.29 | 14:55
   ИСТИНАТА СИ КАЗАЛ!
  2. 2020.11.29 | 13:55
   !!!
 2. 2020.11.29 | 13:45
  Нито думичка не прочетох и не видях за безработните останали без препитание от ''първата'' вълна..нито думичка за бедните.нито думичка за работещите бедни..нито думичка за народа и гражданите....Само за БИЗНЕСА и БИЗНЕСА...Ама бизнеса е олигархията..бизнеса има милиони и милиарди..а народа няма пари за хляб и с какво да си плаща данъците и тока.Идват гладните бунтове на безработните..сметките за ток и всички други ще са последния пирон в ковчега на българия..Идва гражданска война..а тея купуват оръжия..Пир по време на чума
 3. 2020.11.29 | 13:41
  Какво се учудва все пак ни управлява пожарникар диктатор
  1. 2020.11.29 | 13:45
   и оня хашлак от КРИБ
  2. 2020.11.29 | 13:45
   ти луд ли си банките управляват
 4. 2020.11.29 | 11:17
  Е как така бе? Нали бяхме с топ икономика в Европа? Не го вярвам. Само на Боки вярвам. Той каза, че сме номер едно. Каквото каже той е истината
  1. 2020.11.29 | 13:35
   Тоя смешник, каквото и да говори не е миродавно. Европейските рейтингови агенции казаха всичко. Тоя трябва да замълчи и да не говори глупости. познаваме го добре.
 5. 2020.11.29 | 12:24
  Know stana zamenihme mernata edenica ,petiletka s stoletie we cherveni gnidi
 6. 2020.11.29 | 11:56
  Стига ревахте проклети червени крадци не се наядохте,пълни сте с пари нямате срам .
 7. 2020.11.29 | 11:36
  Тоя какво пак реве, знае се кой и как се получава пари от програмите, не само че не обедняха тия бизнесмени ами забогатяха покрай ковида, цяло лято държавата плаща заплати на работещите им работници.
 8. 2020.11.29 | 11:33
  Този комунист свикнал само да взема а като има печалба слага в личната си сметка сега за какво реве
  1. 2020.11.29 | 11:34
   За същото, за каквото рева и аз.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет