Паметна плоча на проф. д-р Параскев Стоянов ще бъде поставена в Ловеч

  • 27 ноември 2020 11:33

  • 383
  • 1
Паметна плоча на проф. д-р Параскев Стоянов ще бъде поставена в Ловеч
© Novini.bg

Паметна плоча на проф. д-р Параскев Стоянов ще бъде поставена в Ловеч. Такова решение са взели на последното си заседание общинските съветници в града, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Решението е по повод постъпила молба от Мариан Стоянов, президент на "Ротари клуб" Ловеч, с искане на разрешение за поставяне на паметната плоча. Тя ще е в близост до площад "Тодор Кирков" - при изхода от Покрития мост към кв. "Вароша", на стената на първата сграда вляво. Това място е най-близо до някогашната къща на д-р Стоянов, което днес не съществува, е посочил заместник- кметът Венцислав Христов.

От администрацията припомнят, че ловчалията проф. д-р Параскев Стоянов (1871 - 1940) е един от най-видните български медици, който полага основите на хирургията и на медицината като университетска дисциплина у нас. Първата месторабота на лекаря е в ловешката болница, където е назначен през 1895 г. Две години по-късно печели правото да замине на специализация в Западна Европа. През 1900 г. отново се връща в Ловеч и е назначен за старши лекар и хирург в Ловешката държавна първостепенна болница.

Проф. Стоянов оставя трайна следа в нашия град не само с работата си на добре подготвен хирург, но и с активното си участие в обществения живот на Ловеч. В съхраненото в Държавен архив - Ловеч, завещание е записано: "На една книжка с туш в сърцето да се напише името "Ловеч", защото това име е записано в сърцето ми."

Последвайте канала на

Novini.bg
383 1

Коментари 1

Добави коментар
Емил

2020.11.27 | 12:28

1
Хубаво е когато отразявате новини поне снимките да са актуални! Това е община Свищов а не Ловеч

Добави коментар

Водещи новини