Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Пациентите в момента са заложници на здравната система

  • 27 ноември 2020 10:14

  • 4281
  • 0
Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Пациентите в момента са заложници на здравната система
© булфото /архив/

Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на Националната пациентска организация, също така е генерален секретар на Европейското партьорство по здравеопазване - най-голямата такава доброволна организация на Стария континент.
Разговарям с него затова как новите ограничителни мерки, наложени на българите със заповед на здравния министър за ограничаване на Ковид 19, ще повлияят на пациентите и ще може ли тромавата, нереформирана здравна система по този начин "да си поеме глътка въздух" в пика на пандемията.

Малко закъсняхме с мерките,

които са нужни, но можехме да избегнем част от тях, ако се бяхме подготвили по-добре. Изгубихме ценно време от 6 месеца, не го използвахме адекватно за подготовка и посрещане на втората вълна на заразата, за подготовка на здравната система, за реорганизация в болниците. Но ние дружно - и управляващите, и обществото ни, доведохме до това да лъснат всички недостатъци в здравеопазването. Надявам се поне да си направим важните изводи и занапред да не допускаме такива трагедии, като тези, които се случват сега.

Трагедията, която ни сполетя не е неочаквана,

не е изненада - тя бе прогнозирана, но на никой сякаш не му се вярваше, че наистина ще се случи. Мерките сега се надявам да облекчат пациентите и също така системата. Вярвам, че броят на заразените ще намалее и болниците вече ще могат да посрещат нуждата от помощ за пострадалите. За съжаление изпаднахме в ситуация държавата с най-много болници на глава на населението в цяла Европа, да не може да приема всички болни пациенти. Трагичната истина е, че имаме висока смъртност на фона на броя на заболелите и в съпоставка с тези в другите европейски страни. Това показва, че нашата система не става, не е ефективна и полезна за хората.

Последните 20 години здравеопазването е занемарено от политиците.

Те го оставиха на самотек и на саморегулация от пазарна гледна точка. Това превърна тази система в истинска джунгла, в която за нещастие сега гражданите трудно се ориентират и оцеляват. Тук в тази сфера сега цари пълна търгащина, постигната години назад, разчитайки, че търговците щели да вдигнат качеството й. Е, видяхме как търговският интерес подобри качеството - от над 300 болници, в момента надали има и 30, които да лекуват нормално и обстановката в тях да е поносима. Лекарите бяха превърнати в писари, които се надлъгват със здравната каса, за да могат все пак да си изхранват семействата. Всичко това се случи заради интересите на една шепа хора, които се обогатиха през годините и продължават да го правят.

Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Болниците сега да ограничат тромавите си чиновнически процедури за пациентите

Пацентите пък станаха заложници на здравната система,

която не може да им предложи адекватна помощ. Наложи се 50 на сто от средствата за лечение да се дават от пациентите, няма солидарност в този процес, така щото да не се налага българинът да продава имотите си, за да се лекува. В момента всички ние сме заложници и на собствения си тарикатлък и непукизъм.
Гражданите сега е важно да се информират сами за болестта, защото на места дори джипитата отказват да ги преглеждат и приемат, спират и да си вдигат телефоните. Важно е хората да знаят какви симптоми да следят в състоянието си, кои от тях са критични и са за болници, но не е нужно всички да се тълпят там, та и здравите да се разболеят. Преди време пред вас споделих, че ние отворихме гореща линия, на която лекари дават дежурства, съветват дистанционно хората. 

Телефонът е 0800 14 515 и всеки, 

който има нужда може да получи съвет от доктор. По принцип в събота и неделя линиите не работят, но този уикенд е нашият конгрес, така че ще има колеги на телефоните. Също така гражданите могат да се информират подробно за Ковид 19 и на нашия сайт.
Здравната система в момента рухна пред нас и затова е належащо да знаем как сами да се погрижим за себе си. Дотам се докарахме да се молим на Господ да ни пази и да чукаме на дърво.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4281 0

Свързани новини

Водещи новини