Бие ме, значи ме обича!

  • 26 ноември 2020 16:54

  • 2848
  • 0
Бие ме, значи ме обича!
© Getty Images

Само една трета от българите харесват демокрацията, а останалите 2/3 мечтаят да ги управлява авторитарен и силен лидер…

Това е толкова Фройдистко, че ме е страх да задълбавам. И мъже, и жени…

Изследването е съвсем прясно – публикувано е от Центъра за изследване на демокрацията, правено от словашката „Глобсек“, но като информация не е ново. Преди по-малко от половин година имахме подобно изследване на „Глобсек“ и то не беше много по-розово. 

Близо половината българи предпочитат авторитарен и решителен лидер

***

Лекарите ви се молят, лекарите крещят от безсилие: „…в интензивното болните с ковид са вече толкова зле, че не можете дори да си представите! Гледката е ужасна!!! Да не говорим, че няма лекарства, няма персонал или наличния такъв вече е на ръба на силите си или е заразен!“

Реаниматор бесен на протестърите, показа чувалите за труповете на COVID жертвите

...

Този лекар „хората“ го наричат олигофрен, нападат го и му викат: „Айде по-спокойно“.

Ето какво пък виждам аз:

Ганьо цъка с дистанционното, вижда новините, напсува ги набързо, почеше се по корема, сипе си още салата, плесне жената, после се ядоса и каже, че ще протестира срещу маските, защото „всичко е измама“ и му „нарушават СВОБОДАТА“, след което се облегне назад…

… и се размечтае „някой със силна ръка“ да го управлява и „да го оправи“… 

Е-е-е-х, как няма кой да дойде, да ни оправи…

Ех!

***

Айде да поразсъждаваме малко какво точно иска българинът, защото започва да става абсурдно:

- Няма доверие на правителство, на прокуратурата, полицията, администрацията, чиновниците, НПОтата, общините, буквално на никоя институция, НО (!!!) същевременно иска да се върне смъртното наказание, което ще бъде определяно и раздавано от същите институции, на които няма никакво доверие и които смята, че го лъжат и будалкат за всяко най-дребно нещо. И не вижда проблем в това.  

- Смята, че споменатите вече институции (като тук вече добавяме и лекарите и учените!) го лъжат и манипулират дори за елементарни и безобидни неща, като носенето на маски, НО иска същевременно управляващият го да е авторитарна фигура, която (чети внимателно сега!) да не бъде възпрепятствана от Парламент или избори… ПЪЛНА ВЛАСТ! 

Ето какво сочи простият анализ на ситуацията:

Българинът иска да дойде някой, който е „някой друг“

и не е от „тези“, които управляват сега, да ги измете тях, с все бизнесмените и олигарсите им и да започне на чисто, управлявайки с желязна ръка. 

Познах ли? Познах!

Същевременно, по избори, българинът казва, че не гласува, защото „няма за кого и няма смисъл“. 

Също така, когато цапа, краде от служебната нафта, хвърля си боклука на улицата, крие данъци и плюе на тротоара, ако някой му направи забележка, се оправдава, че „всички така правят“, та и той, да не се мине. 

Иска „някой“ да ни оправи, но не той самият. 

Иска тоя „някой“ да е нов, но не гласува. 

Когато се появи гражданско сдружение или формация, или партия, която евентуално може да излъчи „нов“, българинът се подиграва, все така с рефрена на уста: „някой да дойде да ни оправи“. 

И ходи да протестира ДОРИ срещу лекарите, които му спасяват живота и не се замисля, че една авторитарна фигура, при такъв един протест ще му прати протестиращия за*ник на секундата в килията с разбита уста и счупени ребра. 

Хора, има разлика между „луд“ и „тъп“! Огромна разлика. 

Как си представяте, базирано на коя глава от човешката история точно (!!!) – че този авторитарен лидер, който ще дойде, ще е и справедлив, освен силен и строг?

Защото досега диктаторските фигури, които не се влияят от избори и Парламент, пълните еднолични държавни лидери, оставени без контрол от Парламент и народ – винаги са се проявявали като политически провал, единствено облагодетелствали себе си и кръга около себе си. Народът винаги е страдал. През цялата история. 

Управникът винаги има нужда от някакъв кръг около себе си. Никой никога не е можел да управлява сам, дори царете, дори императорите. Ако си мислите, че „фигурата“ ще управлява наистина 100% еднолично, потвърждавате факта, че сте неграмотни и глупави. Ако си мислите, че помирисали безграничната власт, всички от дадения кръг пък ще са добронамерени (ако приемем – в интерес на вашата „приказка“, че лидерът наистина е такъв, но другите около него…), че всички ще са справедливи… пак потвърждавате факта, че сте неграмотни и глупави. 

А фактът, че само 35% от българите не са такива…

… е отговорът на въпроса „защо сме на това дередже?“

Интересна е разбивката по полове – само 31% от жените искат демокрация, другите си искат „фигурата“, дето е силна, мачка и т.н.

Както казах – толкова е Фройдистко, че ме е страх да задълбавам. Изкушавам се да се пошегувам малко по темата за „какво ви липсва в живота от мъжете ви?“, но няма да го правя, ще жертвам един хубав скеч в името да добрия тон. 

Масово се оказва, че българинът всъщност мечтае да е крепостен селянин. 

Ето още един много тревожен показател: възрастта на „предпочитащите“ диктатурата. Тези между 25- и 35-годишна възраст искат „силен лидер“, а не демокрация. 

----->> Съдържанието на целия доклад 

 

45- и 54-годишните – достатъчно млади, за да не „романтизират“ младостта си все още, но достатъчно стари, за да помнят ужасите на социалистическия режим – точно обратното… предпочитат демокрацията пред „силната фигура“, тип Бай Тошо. Защо ли?

Но да се върнем на 25- до 35-годишните. Достатъчно стари, за да са яли дървото на живота вече и да са се разочаровали, но достатъчно… няма да използвам думата „тъпи“, да кажем, че очевидно провалената образователна система и десетилетия пропаганда са си свършили работата и те си мечтаят за диктатура. 

Защо въобще си губите времето да учите история, след като единствените „уроци“, които сте запомнили, са, че сте били роби и че все някоя външна „сила“ трябва идва да ви „освобождава“ и да ви спасява? Все едно сте Спящата красавица. 

Ето още „бисери“ от същото изследване: 

Последвайте канала на

Александър Томов
2848 0

Водещи новини