Закриват Дом за деца в София

  • 27 април 2012 12:59

  • 2798
  • 0
Закриват Дом за деца в София
©

До края на годината в София ще бъде закрит вторият дом за деца, лишени от родителски грижи - "Надежда", в "Младост", съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя присъства на връчването на дарение от книги и други материали от пловдивската фирма "Рефан", което е предназначено за децата от всички домове в столицата.

Пред журналисти собственикът на фирмата Ангел Попов посочи, че всяка година 20 на сто от печалбата на фирмата се насочва към дарение в социалната и образователната сфера. Кметът също дари 40 книги с български приказки на децата от дома в кв. "Драгалевци" с думите, че четенето е най-важното.

Децата от столичния дом "Надежда" ще бъдат насочени към защитени жилища или ще се настанят в приемни семейства, посочи Минка Владимирова - директор на дирекцията "Социални дейности". В дома са останали 12 деца. Следващата цел на общината е закриването на дома за деца с увреждания "Дъга", където има 55 деца, които ще се настанят в започващите да се строят 13 защитени жилища. В две от тях ще живеят младежи, които излизат от социалните домове.

От 680 деца в социалните домове, когато общината ги е поела за стопанисване, в момента в тях има 280, посочи още Владимирова. Целта е след извеждането на децата от дома "Дъга" в него да се настанят децата от София, които в момента пребивават в домове за деца с увреждания в страната. Предстои ремонт на фасадата на дома в "Драгалевци", който е пострадал от тежката зима в района.

Последвайте канала на

2798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини