Мръсен въздух + вирус в София. Ами не дишайте, бре!

Днес сутринта в столицата не бе препоръчително да отваряте прозореца, защото, както гласи един стар брадат виц - чистият въздух щеше да излезе навън. По същото време НОЩ прочете новите ограничения за гражданите по повод на огромната световна зараза Ковид 19. Сред забраните не фигурираше нищо затова как точно да продължаваме да живеем без да дишаме, щото това отвън не става за аерация.

Индексът за качеството на въздуха в иначе европейска София показа фини прахови частици 53,1 µg/m³, съобщиха информационни агенции. Това количество на замърсители в гъстата мъгла ни нареди на 15-о място в света по мръсен въздух днес сред неевропейските Делхи в Индия, Пакистан, Афганистан и т.н..Ако си мислите, че това хич не е престижно, прави сте.
В тази срамна класация преди нас са Сараево в Босна и Херцеговина, Вроцлав в Полша, както и столицата на Монголия Улан Батор.

Александър Симидчиев: Има връзка между мръсния въздух и по-тежкото протичане на Covid-19

В пълна мъгла, ама не тази отвън, са усилията на нашите институции, които твърдят, че полагат за решаването на тежкия проблем със замърсяването на въздуха. Например какви усилия положиха чиновниците да обясняват, че е по-добре хората да не карат стари коли, отколкото после да дават повече пари за лекарства, когато се разболеят. Какво се случва към днешна дата с ползването на твърдо гориво, за намаляване потреблението на родните некачествени въглища?

Какво прави управата на Столична община, как контролира и санкционира

онези социално неравностойни наши съграждани, които горят боклуци, гуми, стари дрехи и други замърсяващи околната среда материали? Нали всеки разумен човек е наясно, че само с голи призиви нищо няма да стане, защото тези хора надали ще предпочетат да стоят на студено, за да не мърсят въздуха. Обратното могат да твърдят само хора, които никога не стъпвали в онези квартали, които обществата по презумпция изолират с наименованието "гета".
Ето и малко обобщения и статистика -

над 55 000 домакинства на територията на София се отопляват на дърва и въглища.

Осигурени са близо 7 милиона евро за подмяна на старите печки, като 60% от тази сума са безвъзмездни средства по програма LIFE на Европейската комисия. За другите домакинства парите са от Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС).
Иначе географското разположение на София предполага мъгли, смог, старите автомобили, плюс високите сгради и горенето на боклуци, дърва и въглища, съвсем обричат населението на замърсен въздух. Това бе установено още преди 7 години от Европейската агенция по околна среда, която написа доклад, че България има най-мръсния въздух сред държавите от ЕС.Две години по-късно еврочиновниците сензационно обявиха:
„Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България”. И така до днес си я караме само с констатации, доклади, не престижни класации и голи обещания за мерки, които явно или не се прилагат, или пък не стават за нищо и не дават никакви резултати. 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет