Проф. Йорданка Стоилова: Мерките са много необходими

Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не са крайни. Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в МУ в Пловдив.

По думите ѝ страната е влязла в епидемичната крива и се е изкачила нагоре към много високо ниво на заболеваемост, защото не са се спазвали леките предпазни мерки - носене на маски и дистанция между хората. 

Окончателно затягат мерките срещу COVID-19 от петък!

"Когато се носят правилно маските, предпазват от приемане на високи дози вирусен товар, а при поемане на малки дози дават антитела. Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства", обясни проф. Стоилова.

"Масовото изследване с тестово има своето значение, но трябва политическо решение за това. ... След тестването следва една много важна стъпка на изолация и карантиниране. Тук вече много голямо значение има самосъзнанието на обществото, защото като си заразен, трябва да се изолираш. Това не знам как ще стане. Трябва да се набележат мерки, които са наложителни", отбеляза още проф. Стоилова.

По думите й има научни изследвания, че в училищата е трудно да се спазва необходимата дистанция от 2 метра между учениците и затова се смята, че там вирусът се разпространява, но подчерта, че е много крайно определението, че училищата са развъдник на заразата.

"Добра ваксина, приложена на голям процент от населението, може да създаде колективен имунитет. А не да хвърлим хората да се заразяват и да има неконтролиран епидемичен протест, това е недопустимо! Дори не е хуманно!", заяви проф. Стоилова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет