Катедралата „Св. Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник

  • 23 ноември 2020 07:33

  • 290
  • 2
Катедралата „Св. Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник
© Pixabay

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник.

На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.


Княз Александър Невски си спечелил славата на бляскав воин. През XIII век сразява многобройна шведска войска, тръгнала на кръстоносен поход срещу Русия. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.  

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ.  

Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски, пояснява БНР.

Novini.bg
290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Богомил

2020.11.23 | 12:53

1
Хайде стига с митовете и лъжите. Не се е "отказал" от княжеската титла, а болярите са му я отнели. Това е била изборна длъжност. Толкова много "не е искал властта", че натопява брат си, за да стане той васал на Златната орда и да събира данъците. По същата причина/властта/ приема исляма, да угоди на монголците, а ние сме кръстили на него/да угодим на руснаците/ националния си храм, въпреки, че 530г преди това князче, българинът християнин, Тервел/Свети крал Тривелий/ спасява Европа от исляма, разбивайки арабската армия/200000 души/, обкръжила Константинопол. А Тервел е и кесар на империята. Неговото дело е хиляди пъти по-велико от победата на Невски при Чудското езеро със 20 жертви и 6 пленници. Някой може ли каже защо първите църкви в Новгород, както и в Киев, имат българска архитектура и се отличават от тези в Константинопол? Ал.Невски е всъщност един "македонствуващ" руснак. Така е, историята е исторически продукт, па не научен такъв.
Богомил

2020.11.23 | 12:55

2
Съжалявам за грешката. Да се чете:"историята е политически продукт, а не научен такъв".

Добави коментар

Водещи новини