Още един мъж почина в Пловдив след размотаване из болници

Четвърти пациент с COVID-19 e починал след размотаване из пловдивски болници. За трагичния случай със 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите.  

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15921

На 12 ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ "Пловдив".

В бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация.

Върнали го у дома, където състоянието му се влошило. На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ Св. Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ "Пловдив". По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Св. Иван Рилски", където починал.

Ето и цялото писмо на Николай Недев:

"Казвам се Николай Недев и съм син на починалия Йордан Недев на 70 години от град Стамболийски. Баща ми имаше сърдечно заболяване и сънна апнея.

Състоянието му се влоши на 12 ноември и семейството ни потърси "Спешна помощ". Закараха го в УМБАЛ "Свети Георги" – Хирургиите на "Пещерско шосе". Там му правиха изследвания и 2 бързи теста за коронавирус - и двата отрицателни. Баща ми стоя в спешното отделение от 11 часа до 18 часа. Майка ми е попитала какво се случва и защо толкова дълго се чака, а те са отговорили, че му търсят място къде да го приемат.

От болницата, поради липса на място след разговор с Регионалния Координационен Център, го препратиха за прием в МБАЛ–Пловдив след 18 часа с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Трима лекари отново започнаха да го преглеждат със слушалка. Лекарка от Окръжна болница отказа да го приеме и го посъветва да си купи апарат за дишане. Тя му каза, че и да го приеме, пътеката е такава, че след 4 дни ще го изпиши в същото състояние и трябва да си купи апарат за дишане.

Въпреки , че в документите от УМБАЛ "Свети Георги" пишеше, че е за прием, лекарката не го прие. Баща ми беше върнат отново вкъщи и, разбира се, състоянието му се влоши. Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница.

В 22,30 часа го прибрахме вкъщи в Стамболийски. Междувременно продължи да се влошава. Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължение на ценните за него 24 часа ни размотаваха.

На следващия ден, 13 ноември, викаме отново "Спешна помощ". Закараха го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Оттам отказаха прием и ни дадоха документ без печат и подпис, в който пише, че е с COVID-19, а PCR -тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна клиника.

Обадихме се пак на личната лекарка, която ни посъветва: „Той няма температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с Ковид, няма нито подпис, нито печат.

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал.

Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна болница носи вина за смъртта на баща ми.

Ако първия ден лекарката в МБАЛ „Пловдив“ го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив.

Смятаме да се консултираме и с адвокат, а също и с Българския Хелзинкски комитет и ще заведем дело.

В 21 век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ, а да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система?

Хората, които са с други заболявания и нямат Covid-19, къде да се лекуват?"

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15921

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.22 | 19:02
  Измет!!Какви пътеки, когато става въпрос за човешки живот?Оставка!!
 2. 2020.11.22 | 18:53
  Лекари боклуци!
 3. 2020.11.22 | 18:33
  Партия ГЕРБ да кажат къде са 1 трилион лева брутен вътрешен продукт за 12 години и защо има само 56 милиарда банкови депозити?
 4. 2020.11.22 | 18:12
  Съд до дупка на всички лекари, които с бездействието си, с бездушието си, са причина за смъртта на десетки българи! Бог да ги накаже!
 5. 2020.11.22 | 17:51
  Като няма адекватни критерии за прием в болница така става. Влизат леки случаи от сорта на Нинова, а хора, които имат нужда няма къде да ги приемат. Как може в малка България с население 7 милиона да има 6000 човека в болници и да умират над 100 на ден, а в Холандия с население 18 милиона да има под 2000 в болница и да умират по 60 човека на ден? Явно системата е организирана от пълни мaлoумници.
 6. 2020.11.22 | 16:44
  Да и днес зам министъра разправяше по телевизиите че единични случаи здравната система нямала хаус . Немога да разбера без корона вирус болните не трябвали дасе лекуват
  1. 2020.11.22 | 17:46
   Кви партита бе тиквеник. Виж заплатите на така наречените лекари шефове. Няма некой да не е милионер. и ти ще чакаш да те лекува. Докато не види чек не го интересува нищо.
  2. 2020.11.22 | 17:05
   реално това ни очаква, когато болниците са пълни, а лекарите - малко. Важно частните партита да вървят...
 7. 2020.11.22 | 17:24
  7 часа търсене на легло ??! ..и издаване на формуляр без печат и подпис..??
 8. 2020.11.22 | 17:03
  А вие тъпанари малоумни, паникьори долни журналистически к.рви защо пишете че е починал от ковида като сина му казва че е бил с два отрицателни теста????
 9. 2020.11.22 | 16:30
  Бог да го прости
 10. 2020.11.22 | 16:18
  Не може да бъде! Това е единичен пореден случай, няма как "ангелите в бяло" да не са си свършили работата! Логистична грешка! До края на януари ще има около 20 000 логистични грешки.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет