"Да се запознаем" с дете със специални потребности и да научим, че всички сме еднакви

  • 22 ноември 2020 11:07

  • 990
  • 1
"Да се запознаем" с дете със специални потребности и да научим, че всички сме еднакви
© Pixabay

Инициатива призовава хората да научат повече за децата с увреждания, да ги приобщят към обществото и да направят живота им по-лек. "Да се запознаем" е инициатива на фотографа Анна Йончева, позната ни от друг социален проект "Различните деца на България". В инициатива се включва и Ваня Тодорова – председател на фондация “Можем Заедно”. Заедно двете не спират да търсят подкрепа за онази част от обществото, която има нужда от повече подкрепа, за да се пристраши да се покаже навън. 

"Да се запознаем" влиза и в класните стаи. Учениците трябва да бъдат по-информирани за проблемите на хората с увреждания и да се научат да ги приемат. 

Три истории за опасната агресия у българина - доказателство, че сме болно общество

"Искаме да провокираме децата да задават въпроси, да споделят свои впечатления, да ги накараме да се включат в някоя инициатива от този тип", коментира пред Novini.bg Анна Йончева.

Тя смята, че е полезно младите хора на България да бъдат доброволци. Затова Анна ангажира вниманието и на своята дъщеря още от самото начало. Днес нейната дъщеря също става посланик на каузата за "различните деца".

"Имаме желаещи родители и деца със специални потребности , които могат да се включат по-нататък, когато можем да ходим присъствено в училищата. Засега разговаряме само онлайн", посочи Анна Йончева.

Тя подчертава, че целта на "Да се запознаем" е да се превърне в дългосрочна инициатива за среща с млади хора.

"Ние вярваме, че с правилен подход, информация и разговори, тази грешка може да бъде преодоляна. Затова ще стартираме кампанията от училищата, за да запознаем децата в класната стая с „различните деца“ като правим срещи, дискусии, разкази, като поканим дете със специфични потребности, което да разкаже за себе си, за това как се чувства, как минава един негов ден, как учи, как иска да общува и играе с връстниците си", посочват още инициаторите на "Да се запознаем".

Последвайте канала на

Novini.bg
990 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васо Сръбския

2020.11.22 | 12:12

1
Всички сме различни!!!

Добави коментар

Водещи новини