Дариткова за трагедията в Пловдив: Случаят не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата

„Трагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се проверката да покаже кои са отговорните лица и те да бъдат наказани”. Така  председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е коментира случая с починалите с COVID-19 пациенти в Пловдив, предава Нова Телеивизя. Двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница „Св. Георги“ .

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15932

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване. Дариткова изказа най-искрени съболезнования към близките на починалите пациенти.

„В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, шофьори, лаборанти изпълняват денонощно своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът предизвика криза, която е предизвикателство не само за нашата здравна система. Страни с много по-добре финансирани системи не можаха да се справят с нарастващия брой заразени, които се нуждаят от медицинска грижа”, поясни д-р Дариткова.

Пациенти с COVID-19 починаха, оставени на стълбите пред болница в Пловдив

„Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те трябва да преценяват кога има нужда от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение трябва да организира добре своята работа, така че да може не само да се предостави болнично легло, а да се предостави и медицинска грижа”, коментира председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

На въпрос изпуснахме ли контрола над коронавируса, Дариткова заяви следното:  

„На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията. Имаме една достатъчно добра реакция. От друга страна анализ на смъртността трябва да се направи, но след време. Всички трябва да реагираме адекватно. Отговорността на медиците е ясна, но и отговорността на обществото трябва да е ясна. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват”.

По думите й хаос в здравната система има, но само на определени места.

„Огромният проблем е, че част от пациентите купуват лекарства, които са определени като панацея за коронавируса и започват профилактично лечение. Това може само да им навреди”, каза още Дариткова.

„През лятото имаше много сериозни послания, че това е само грип, че инфекцията се използва с цел да се ограничат правата на гражданите. Това доведе до едно отношение на  обществото, което се опитваме да модифицираме”, поясни д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

Според нея въпреки, че Европа е затегнала мерките, броят на заразените не намалява. По думите й тотално затваряне не е необходимо, защото трябва да се мисли и за психичното здраве на хората.

„Всички ресторанти и молове работят при строго спазване на мерките, ниска посещаемост и дезинфекция”, коментира още председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

На въпрос какво се случва в НС, тя заяви следното:

„Успяваме да се справим въпреки системния саботаж на опозицията, която страда от раздвоение на съзнанието. По време на извънредното положение, когато прекратихме заседанията, настояваха, че трябва да се събираме. Сега пък искат разпускане на Народното събрание”, заключи Дариткова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15932

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.22 | 09:05
  тъпа грозна потка
 2. 2020.11.21 | 20:34
  Ах, изтрили критичните коментари, браво! Не бива да се оставят разни анонимковци да ми опонирват.
  1. 2020.11.22 | 05:27
   Пак са се натрупали много лоши, нехубави неща за мен, моля редактора да се намеси с банхамера, иначе ви спираме парите за медий.
 3. 2020.11.22 | 00:11
  Страшна мацка
  1. 2020.11.22 | 04:04
   Ква мацка е тая Мърша бе психопат !
 4. 2020.11.22 | 00:54
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 5. 2020.11.21 | 23:48
  Ти защо не си доктор, но от сто кладенеца водата.. Колко свестни и умни, бедни и честни доктори има в БГ. Диагностици. Бсп го назначили, дошло на власт герб и го уволнили или обратното. Преди 11 г бе и млад, сега е на 50,и се раздели с племенницата ни докторка. От края на цц. Майка учител. Баща в община. Рядко възпитан. Цяло х град говори за него, кожен лекар. Племенницата ни не е бкп, дядо й известен.. Бб от улицата ви събра мунициите. Много по умни и красиви, но вие с парите от смолян сте с предимство из България. На запад пари не ти искат. Но тук кой има пари има всичко.
 6. 2020.11.21 | 23:41
  Не е случай, а са случаи. Управляващите казват: спазвайте мерките (дето ги няма) такива, каквито са. После приемат закон според който лекарят преценява. Пациента бива приет, когато вече е кьсно - ниска сатурация и лоши показатели. Дотук законьт позволява липса на отговорност и така лечението е евтино. Странното е следното: след приемане на закона дойдоха пьрвоначалните 500 млн. лв.
 7. 2020.11.21 | 23:39
  Нямаше дариТКОВА работа в бг и всички деца с родители не работещи в системата влязоха, с пари. А дали стават, един бог знае. Гледат се много качества, но поне града го превърнаха в село от село. С кюмюра, дървата, чукане на адансьори. Къде бяха видели кенефа им на двора... Навсякъде кочина.
 8. 2020.11.21 | 23:34
  Майката луда, син й в мвр, от балкана. 1 към 1. Бащата бе в мвр огняр и умре от захарна. Той бе кротък, но тя не е онождаше и бе бясна. Млад почина. Аллах да го прости или Бог.
 9. 2020.11.21 | 23:34
  Дариткова прилича на шейпшифтър, добре прикрит рептил.
 10. 2020.11.21 | 23:27
  Кьде е здравната сустема?Пьлен хаос!Корумпирани некадьрници!
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет